Hlavní obsah

Policie definitivně vzdala hon na Mrázkova vraha

Právo, Jakub Troníček

Pomníček. Tak se mezi kriminalisty přezdívá starším neobjasněným případům a přesně tak se on nynějška bude mluvit i o nájemné vraždě kontroverzního podnikatele Františka Mrázka z roku 2006.

Článek

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) totiž podle zjištění Práva v uplynulých dnech dokončili analýzu starších spisů protikorupční policie napěchovaných citlivými informacemi o Mrázkovi a výsledek je jednoznačný - pachatel zůstává neznámý a případ se tak definitivně ukládá k ledu.

Nevyšel tak zřejmě poslední pokus policie, jak Mrázkova vraha najít. "Analýza nepřinesla žádná nová závažná fakta, na základě kterých bychom mohli zahájit trestní stíhání konkrétní osoby,“ řekl k tomu Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták s tím, že případ tak nebude, alespoň prozatím, znovu otevřen.

Analytici útvaru vedeného Robertem Šlachtou přitom měli vůbec poprvé k dispozici starší spisy mapující aktivity a kontakty Mrázka z protikorupčního útvaru včetně známé Krakatice, o které ještě za minulého vedení Jana Kubiceho žádali marně.

Nalezení pachatele by se rovnalo zázraku

Podle Hantáka obsáhlá analýza potvrdila původní hlavní vyšetřovací verzi, tedy že vražda souvisela s Mrázkovým byznysem. "Ukázalo se, že nejpravděpodobnějším motivem vraždy byly podnikatelské aktivity zavražděného,“ poznamenal mluvčí. Kubice už přitom loni v rozhovoru pro média naznačil, že Mrázek byl podle všeho zastřelen kvůli zákulisním tahanicím o ústecký podnik Setuza, který ovládal spolu s uprchlým podnikatelem Tomášem Pitrem.

Hanták ve středu dodal, že nalezení konkrétního střelce si detektivové od analýzy ani neslibovali, hlavním cílem bylo podle něj právě propojení jednotlivých střípků složité mozaiky.

"V případě, že by se totiž objevily nějaké nové informace k tomuto případu, bude možné na základě této analýzy snáz vyhodnotit jejich relevantnost a závažnost a okamžitě je zasadit do kontextu,“ vysvětlil Hanták.

Podle Kubiceho už je ale naděje na nalezení pachatele mizivá. "Možné to je, ale rovnalo by se to zázraku,“ řekl ve středu Právu Kubice. Mrázek byl zastřelen nájemným vrahem přímo do srdce v lednu 2006 před sídlem svých firem v Durychově ulici v Praze 4.

Reklama

Výběr článků

Načítám