Hlavní obsah

Soud potrestal lupiče za přepadávání podnikatelů, kteří nic nenahlásili

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Za dvě loupežná přepadení zámožných ostravských podnikatelů potrestal ve středu Krajský soud v Ostravě tři lupiče. Jiří Skupina a Pavel Kanalík si ve vězení odsedí osm let a deset měsíců, jejich komplic Roman Švestka přesně o dva roky méně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí do soudní síně Jiřího Skupinu (vpravo), Romana Švestku a Pavla Kanalíka (vzadu si skrývá tvář).

Článek

Muži se vydávali za policisty, své oběti svazovali do kozelce a jednoho z přepadených dokonce mlátili kladivem do kolena, aby jim prozradil kód k otevření trezoru. Od obou přepadených mužů získali v přepočtu přes 800 tisíc korun v různých měnách.

„Oběti vytipoval jeden z pachatelů, který věděl, že mají doma větší množství peněz. V jednom případě šlo o veksláka. O druhém obchodníkovi zase věděl, že často vyjíždí do zahraničí a má u sebe peníze,“ řekl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Přepadení napadení na policii nehlásili

Scénář přepadení byl vždy stejný – Pavel Kanalík hlídal v automobilu a Jiří Skupina s Romanem Švestkou zazvonili u domku, prokázali se policejním odznakem a poté, co uvnitř svou oběť zpacifikovali, začali hledat peníze a cennosti. První přepadení se odehrálo předloni 14. listopadu, druhé pak 17. prosince.

Policisté trojici lupičů dopadli loni v březnu. Na případu je přitom kuriózní, že přepadení muži policii nic neohlásili, možná kvůli tomu, že ukradené peníze si nevydělali zcela čistým způsobem.

Rozsudek zatím není pravomocný, kvůli odvolání obžalovaných se bude muset kauzou zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám