Hlavní obsah

Čeští policisté se výslechu Krejčíře v Jižní Africe nedočkali

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrické úřady na poslední chvíli zrušily výslech uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře plánovaný v JAR na úterý. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se přitom o změně termínu dověděli stejně jako český státní zástupce i skupina advokátů až na místě v pondělí večer.

Článek

Čeští policisté tentokrát na rozdíl od minulosti vyrazili za kontroverzním podnikatelem do JAR v dobrém, slibují si totiž od něj zásadní svědectví v kauze smrti jeho otce Lamberta. Z účasti na jeho únosu z roku 2002 je už zhruba dva a půl roku obviněn příbramský podnikatel spolu s dalšími muži, ale vyšetřování se od té doby vleče a policii stále chybějí jednoznačné důkazy.

„O tom, že byl výslech zrušen, jsme se dozvěděli na místě až na poslední chvíli a byli jsme tím velmi nemile překvapeni,“ konstatoval k tomu šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Podle něj teď celá delegace z České republiky čeká na místě, zda se podaří s jihoafrickou stranou domluvit náhradní termín.

Nový termín? Snad čtvrtek

Neoficiálně se zatím mluví o čtvrtku, mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová k tomu uvedla, že stanovení nového termínu je zcela v kompetenci jihoafrických orgánů.

Advokát obviněného podnikatele Julius Kramarič včera naznačil, že za zrušením výslechu stojí zástupci české policie. „Detektivové navštívili zdejší justiční orgány a bez vědomí a souhlasu státní zástupkyně posunuli termín na den, když už tu nebudou obhájci,“ vzkázal včera z JAR Kramarič.

Šlachta ale něco takového odmítl. „Proti takovému tvrzení se musím velmi ostře ohradit,“ konstatoval šéf ÚOOZ.  Pro jeho útvar je přitom výslech Krejčíře jednou z posledních možností, jak podezření na obviněné podepřít jasnými důkazy. Podle dřívějších informací Práva už totiž policii dochází s kauzou trpělivost a během léta chce rozhodnout, zda ji celou uloží k ledu, nebo zda naopak navrhne státnímu zástupci, aby obviněné postavil před soud.

Případná výpověď Krejčíře může mít pro policii velkou váhu, bezprostředně po únosu totiž podnikatel rozjel své vlastní a velmi nákladné pátrání. O příbramském podnikateli se v této souvislosti mluvilo především kvůli jeho tehdejším sporům s Krejčířem, kterému měl dlužit hodně peněz. Únosem jeho otce by si tak mohl poněkud vylepšit vyjednávací pozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté pojedou do JAR vyslechnout Krejčíře

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podle zjištění Práva v nejbližších týdnech odletí do Jihoafrické republiky, aby tam vyslechli...

Výběr článků

Načítám