Hlavní obsah

Vietnamec málem zabil bratrance, ale nevzpomíná si na to

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Senát Krajského soudu v Hradci Králové začal v úterý řešit smutný případ pobodaného vietnamského mladíka, kterého málem zabil jeho bratranec Que Tai Dang. Incident se stal v polovině loňského listopadu na pardubické ubytovně Veselka.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Dvacetiletý Que Tai Dang čelí obžalobě z pokusu vraždy.

Článek

Zraněný mladík unikl smrti jen díky tomu, že se mu neprodleně dostalo odborné pomoci. Rána kuchyňským nožem do levé zadní strany jeho hrudníku mu způsobila zranění plíce s pneumotoraxem a krvácením do pohrudniční dutiny. „Zranění vedlo k bezprostřednímu ohrožení života poškozeného,“ stojí v lékařském nálezu.

Dvacetiletý Que Tai Dang nyní čelí obžalobě z pokusu vraždy. Prostřednictvím tlumočníka řekl, že byl opilý a vůbec nic si z osudného večera nepamatuje. Po noční směně v podniku Foxconn prý během dne vypil s kamarády několik piv a večer ještě asi dvě či tři sklenice vína.

„Vrátil jsem se na náš pokoj a měl jsem hlad. Vzal jsem nůž na krájení chleba a pak už si jen pamatuji, že bratranec krvácel ze zad,“ vypovídal zkroušeně drobný mladík, vypadající o dobrých pět let mladší. Vyloučil, že by chtěl bratranci úmyslně ublížit. „Jsme z jedné vesnice. V dětství jsme si spolu stále hráli. Společně jsme i odjeli do Čech pracovat a spolu jsme bydleli na ubytovně. Nikdy jsem s ním neměl jediný konflikt,“ řekl.

Chybí svědkové činu

Přímí svědkové události nejsou, nepřímých je málo a navíc se je nedaří předvolat k svědeckému slyšení. Klíčový svědek, zraněný bratranec obžalovaného, už loni při policejním vyšetřování odmítl skutkový děj jakkoliv popsat. Nepřímí svědkové ale vypovídali v tom smyslu, že se bratranci před incidentem pohádali o to, z čí telefonní karty budou volat do Vietnamu.

Jeden z ubytovaných pak uvedl, že později viděl plačícího Que Tai Danga ležet na zemi, jeho bratranec krvácel a Dang volal: „Jestli zemřeš, zemřu taky!“ Obžalovaný si stěžoval na pobyt ve vazební věznici.

„Těžko snáším vězeňskou stravu. Navíc jazyková bariéra způsobuje, že nerozumím dozorcům co říkají a oni jsou pak podráždění. Často propadám beznaději. Pomohlo by mi, kdybych mohl pracovat a peníze posílat do Vietnamu, kde splácím veliký dluh,“ svěřoval se soudu. Hlavní líčení je naplánováno do čtvrtka a za pokus o vraždu hrozí obžalovanému až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám