Hlavní obsah

Soud potvrdil devět let vězení pro bankovního lupiče

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Devět let za mřížemi potvrdil v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci pro Lukáše Dohnala (32) ze Šternberka na Olomoucku za to, že se zbraní v ruce přepadl pobočky Komerční banky v Holešově, Uničově, Lipníku nad Bečvou, Odrách a v Mohelnici.

Foto: Petr Marek, Právo

Lukáš Dohnal u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Zároveň musí zaplatit způsobenou škodu přes 1,3 miliónu korun. Potvrdil tak verdikt olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 18. března.

Lupič pobočky přepadl v době od října 2006 do února 2008. Ve všech případech přišel k peněžní přepážce maskován na hlavě textilním návlekem. Pracovnice pokaždé s pistolí v ruce vyzval k vydání hotovosti. Ty mu vyhověly a Dohnal poté utekl.

Klec spadla po posledním přepadení v Mohelnici. Právě po něm policisté přišli na to, že Dohnal má na svědomí i další čtyři uvedené pobočky. Ve všech případech se doznal s tím, že uloupenými penězi chtěl řešit svoji nepříznivou finanční situaci.

Loupil kvůli dluhům z hazardu

Do té se, jak vyplynulo u soudu, dostal proto, že kvůli problémům v práci a v osobním životě propadl hazardu. "V ruletě jsem prohrál statisícové částky, dluhy narůstaly a tlak věřitelů sílil. Běžný člověk by se v takovém případě obrátil na rodinu, kamarády, ale já jsem se zachoval jako srab a rozhodl jsem se vyloupit banku,“ uvedl už u KS Dohnal.

Zdůraznil však, že nikdy nechtěl nikomu ublížit. "I proto jsem loupil se zbraní, která nebyla střelby schopná. Kdyby se situace vyhrotila, vzdal bych se,“ tvrdil s tím, že svého jednání lituje a po návratu z vězení chce žít znovu jako normální člověk.

U vrchního soudu se domáhal pouze uložení mírnějšího trestu. Krajský soud podle něj nedostatečně vyhodnotil polehčující okolnosti a na straně druhé přecenil přitěžující okolnosti.

"Trest je sice trochu přísnější, ale zároveň zákonný. Šlo o sérii přepadení, při kterých jen shodou okolností nedošlo k závažnějším následkům, například k posttraumatické stresové poruše u pokladních. Navíc trestnou činnost, která je vysoce společensky nebezpečná, páchal dlouhodobě,“ řekl předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám