Hlavní obsah

Hradečtí záchranáři nacvičovali zásah při hromadném neštěstí

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všestary

Nácvik zásahu všech složek Integrovaného záchranného systému (IZS) při hromadném neštěstí byl v pondělí odpoledne tématem rozsáhlého cvičení ve Všestarech na Královéhradecku. Při simulované srážce vlaku s autobusem na železničním přejezdu "zahynulo" podle scénáře pět lidí a zhruba třicítka utrpěla různě těžká zranění.

Článek

Na místo se sjely desítky sanitek, hasičských jednotek i policistů a nad místem havárie kroužily také dvě helikoptéry.

Záchranná akce se rozběhla vzápětí po ohlášení tragédie na linku 112. Hasiči přijeli jako první, vnikli do převráceného autobusu a začali nejen zraněným poskytovat první pomoc, ale také likvidovat prosklení vozidla, aby se dovnitř snáze dostali zdravotníci. Policisté měli za úkol dohlédnout na to, aby se v prostoru nepohyboval nikdo nepovolaný.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Desítky zraněných a několik obětí havárie představovali studenti královéhradecké zdravotní školy.

"Střeží také, aby se zranění nestali obětí trestného činu a zajišťují hladký průjezd záchranných vozidel,“ uvedla mluvčí krajského policejního ředitelství Lenka Burýšková.

Nejvážněji zraněné odvážely sanitní vozy na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Hradci Králové, stranou nezůstaly ani okolní nemocnice. Přímo na místě zásahu použili záchranáři ošetřovatelský stan, který hradecké záchrance před několika lety pořídil za zhruba 450 tisíc korun její zřizovatel Krajský úřad.

Stan je velmi užitečný

Hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD), který cvičení sledoval, ocenil prospěšnost tohoto zařízení. "Při špatném počasí by jeho užitečnost byla ještě zřetelnější. Pokud by naše záchranná služba vznesla požadavek na zakoupení dalšího takového vybavení, kraj se tomu určitě bránit nebude, protože to nestojí milióny,“ řekl Právu Franc, který je ze své funkce zároveň předsedou bezpečnostní rady kraje.

Klíčový účel cvičení byl podle jeho slov splněn. „Byl to náročný test fungování záchranných složek a s tím co jsem viděl, jsem velmi spokojen,“ uvedl hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám