Hlavní obsah

Facebook začali ve velkém využívat zločinci i policie

Právo, Jakub Troníček

Doslova zlatý důl cenných informací pro kriminálníky, ale také o kriminálnících. Tak policie charakterizuje oblíbený Facebook a další tzv. sociální sítě, jejichž sledování se podle šéfa oddělení internetové kriminality Karla Kuchaříka stává pro policii postupně prioritou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Na těchto sítích je obrovské množství dat, která mohou být zneužita. Jde např. o citlivé osobní fotografie vhodné k vydírání, nebo o hesla, která mají lidé často shodná i pro další služby,“ řekl k tomu Právu Kuchařík.

Alternativ zneužití údajů z podobných serverů jsou podle něj tisíce, stejně jako možností, jak se k nim internetoví zločinci dostávají. „Taktiky jsou různé, velmi oblíbený je např. princip tzv. fishingu. Ten se používá i u internetového bankovnictví, kdy se lidé lákají e-maily k přihlášení na falešné stránky, které vypadají velmi podobně jako napadený server,“ vysvětlil Kuchařík.

Stále více se podle něj objevují i případy tzv. sociálního inženýrství: „Pokud má totiž někdo přístup k osobním datům konkrétního uživatele, může se za něj poměrně úspěšně na internetu vydávat a jednat jeho jménem.“

V České republice se nicméně zatím podle něj na policii žádný podobně poškozený uživatel tzv. sociálních sítí neobrátil.

Cenný nástroj pro detektivy

Kuchařík zároveň dodal, že stránky typu Facebook nebo Twitter jsou ale cenným nástrojem i pro policii samotnou. „Vzhledem k tomu, jak roste počet jejich uživatelů, roste i počet informací, které tam jsou. Tyto sítě tak samozřejmě pečlivě sledujeme,“ poznamenal Kuchařík.

Podle něj ale není reálné kontrolovat veškerý provoz na serverech, např. pomocí předem definovaných klíčových slov. „Ten objem dat je příliš velký, zaměřujeme se spíše na konkrétní osoby,“ uvedl šéf detektivů, kteří se na policejním prezidiu věnují internetové kriminalitě.

Masivní útok

Fakt, že se např. tvůrci nebezpečných programů v poslední době zaměřili na krádeže osobních dat uživatelů stránek Facebook, doložila antivirová firma Kaspersky Lab. Poslednímu masivnímu útoku čelil podle této firmy Facebook minulý pátek.

„Fenomenální úspěch Facebooku, Twitteru a dalších oblíbených serverů sociálních sítí vyvolal samozřejmě zájem počítačových zločinců. Tato skutečnost není nijak překvapivá a neobjevují se žádné známky toho, že by se situace měla zlepšit,“ uvedl k tomu pro ČTK analytik firmy David Emm. Dodal, že každý den se ve světě objeví kolem 17 000 nových internetových hrozeb.

Facebook má ve světě přes 200 miliónů aktivních uživatelů, v Česku ho na začátku letošního roku používalo přes čtvrt miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám