Hlavní obsah

Žena zemřela kvůli špatné diagnóze, lékař je obviněn

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na bolesti břicha si stěžovala pacientka, která se loni v listopadu nechala vyšetřit na chirurgickém oddělení v Mulačově nemocnici v Plzni. Službu konající lékař určil jako diagnózu zánět močových cest a nasadil tomu odpovídající léčbu. Žena ale po čtyřech dnech zemřela na následky selhání organismu. Ukázalo se totiž, že ve skutečnosti byl původem bolestí akutní zánět slinivky břišní.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za chybu nyní policisté lékaře obvinili z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Jednání kvalifikovali podle přísnějšího paragrafu, protože podle nich porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání. Za to mu hrozí několik let vězení a zákaz výkonu profese.

„V této fázi vyšetřování nebudeme k případu poskytovat žádné podrobnosti,“ řekla mluvčí plzeňského policejního ředitelství Simona Čejková.

Podle jiného zdroje kriminalisté lékaře obvinili na základě výsledků znaleckých posudků. Z nich vyplynulo, že při správně určené diagnóze žena mohla žít. Stačilo, aby lékař pečlivěji vyhodnotil výsledky laboratorního vyšetření krve.

Spokojil se s neúplnými výsledky

„Spokojil se s neúplnými výsledky rozboru krve, která obsahovala velké množství tuků. Z dalších údajů už by totiž mohl mít podezření na poruchu metabolismu tuků, na základě toho stanovit správnou diagnózu a zahájit bezodkladně odpovídající léčbu,“ upřesnil zdroj, který má o případu detailní informace, ale nechce být v této souvislosti jmenován.

Žena přišla do nemocnice 1. listopadu odpoledne. Obviněný lékař zahájil léčbu na zánět močových cest a poslal pacientku domů. Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu žena musela druhý den ráno znovu do nemocnice, kde lékař pokračoval v již započaté léčbě.

Až teprve ve večerních hodinách pojal podezření na zánět slinivky, což potvrdilo následné CT vyšetření. To už ale byl rozvoj nemoci v takovém stadiu, že zdravotníci nedokázali ženě pomoci.

Zda stíhaný lékař dál léčí pacienty a nebo byl dočasně přeřazen na jiné místo, se nikdo z nemocnice nevyjádřil. Šéf chirurgického oddělení Vladislav Frühauf odkázal zpravodaje Práva na ředitele nemocnice. Ten ale nebyl na pracovišti k zastižení a sekretářka odmítla poskytnout číslo jeho mobilního telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám