Hlavní obsah

Aktéři kauzy Kuřim, Škrla a Turek, nastoupili do vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Poslední z odsouzených v kuřimské kauze týraných dětí nastoupili v pátek odpoledne do vězení. Jan Turek a Jan Škrla by měli za mřížemi strávit pět, respektive sedm let. Přestože nastoupili do brněnské vazební věznice, svůj trest si odpykají v některé z káznic, která bude teprve určena.

Článek

Zatímco Škrla se změněnou vizáží nenápadně proklouzl za dveře věznice, Turek nesoucí dvě objemné tašky se nikterak neskrýval a těsně před tím, než se za ním zavřely těžké dveře, znovu zopakoval, že je nevinen.

„Cítím se jako odsouzenec, co k tomu říci. Vyrovnával jsem s tím ale velmi dlouho. Svoje poslední chvíle jsem strávil s rodinou,“ prohlásil Turek. Podle svých slov nastupuje do vězení s jistými obavami, neboť se již vyrojily spekulace, že by mohl mít problémy se svými spoluvězni. Proto chce hned požádat o zvláštní režim. Kupříkladu Barbora Škrlová alias Anička byla už prý v době procesu napadena ostatními vězenkyněmi, které ji měli zbít a poplivat.

V celé kauze je mnoho záhad, které jsou drženy v pozadí, nevím proč. Týká se to politického pozadí i práce policie a tajných služeb.
Jan Turek

„V celé kauze je mnoho záhad, které jsou drženy v pozadí, nevím proč. Není vůle, aby tyto souvislosti byly veřejnosti ukázány. Týká se to politického pozadí i práce policie a tajných služeb. Já vypadám před národem jako zločinec, ale do vězení nastupuji jako neprávem odsouzený,“ dodal Turek. Na Turka i Škrlu nyní čekají ve vězení vstupní formality.

„Odevzdají svůj civilní oděv a obdrží ústavní. Pak budou seznámeni se svými právy a povinnostmi a ještě dnes vykonají vstupní lékařskou prohlídku. Pak budou umístěni do cely,“ popsala proceduru mluvčí brněnské věznice Soňa Haluzová.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Turek jde nastoupit trest.

V kuřimské kauze bylo odsouzeno za bestiální týrání sourozenců, které mělo podle soudu vést k vytvoření absolutně poslušné bytosti necítící bolest, celkem šest lidí. Matka chlapců skončila ve vězení na devět let, jejich teta stráví za mřížemi 10 let, Barbora Škrlová by měla ve vězení zůstat pět let stejně jako Turek, Jan Škrla si posedí sedm let stejně jako Hana Bašová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám