Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost Provoda, jenž dostal pět let v Pitrově kauze

– Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Miroslava Provoda, jenž si odpykává pětiletý trest za podíl na daňových deliktech z roku 1994. Provod byl členem skupiny souzené spolu s podnikatelem Tomášem Pitrem. O stížnostech uprchlého Pitra a dalších kompliců Vratislava Romanovského a Milana Jungra zatím soud nerozhodl. Informaci potvrdil mluvčí soudu Michal Spáčil.

Článek

Provod, jenž je ve výkonu trestu, uplatnil ve stížnosti širokou škálu námitek. Soudy prý jeho jednání nesprávně kvalifikovaly. Městský soud v Praze údajně rozhodoval v senátu, který nebyl nestranný. Nejvyšší soud mu prý upřel právo na veřejné projednání věci. Všechny soudy se údajně dopustily průtahů a porušily zásadu, podle níž je třeba v případě pochybností rozhodnout ve prospěch obžalovaného.

Podle Ústavního soudu není žádná z námitek důvodná. "Soudy dostály požadavku důsledného zhodnocení všech provedených důkazů, skutkový stav byl spolehlivě zjištěn a právní závěry z něj vyplývající byly zákonným způsobem odůvodněny," uvedl v usnesení senát ÚS se zpravodajem Pavlem Rychetským. O stížnostech Pitra, Romanovského a Jungra rozhodují jiní soudci ÚS.

Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát. Státu způsobili škodu asi 51 milionů korun.

Pitr několikrát neúspěšně žádal o obnovu procesu. Do vězení nenastoupil a skrývá se. Média referovala o tom, že žije ve Švýcarsku a občas přijíždí i do Česka.

Pitr býval spojován s potravinářskou firmou Setuza a hovořilo se o něm jako o jednom z nejbohatších lidí v zemi. Zbohatnul díky obchodům s rumem. Byl spoluvlastníkem podniku Balírny, ze kterého se vyvinula dnešní Marila.

Reklama

Výběr článků

Načítám