Hlavní obsah

Pozůstalí vysoudili za smrt strojvedoucího 400 tisíc

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtveřici pozůstalých přiznal ve středu pražský městský soud odškodné za smrt strojvůdce při tragické vlakové nehodě v červenci 2007 v Čerčanech u Prahy. České dráhy musí každému zaplatit po 400 tisících korunách. Rozsudek zatím není pravomocný.

Článek

"Částka je přiměřená, protože bylo výpověďmi prokázáno, že s poškozeným měli dobré vztahy, bydleli ve společné domácnosti a byli na něm finančně závislí," řekla v odůvodnění rozsudku soudkyně Dagmar Stamidisová.

"Tátu nám to nevrátí," vyjádřila se při odchodu z jednací síně jedna z pozůstalých. Otec oběti se při vynesení verdiktu rozplakal.

Rychlík jedoucí z Prahy do Českých Budějovic v Čerčanech narazil do odstaveného pantografu, jehož strojvedoucí zahynul. Trojice železničářů, která srážku vlaků zavinila, odešla od soudu s podmíněnými tresty za obecné ohrožení z nedbalosti.

Strojvedoucí z rychlíku byl zraněn lehce. Lehce zraněno bylo také osm z více než 600 cestujících v rychlíku. Škodu odhadly České dráhy na zhruba čtyři milióny korun.

České dráhy už otci a manželce za smrt strojvůdce vyplatily odškodné, manželce byla navíc přiznána podle jejího tchána měsíční renta ve výši 17 000 korun do roku 2019. K soudu se nedostavila. Podle své dcery je na tom psychicky velmi špatně.

Na zesnulém manželovi prý byla finančně i psychicky závislá. Po jeho smrti musela vyhledat odbornou pomoc. Děti odškodné tehdy nedostaly, protože jejich otec zemřel v práci, a podle zákoníku práce tak na něj neměly nárok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám