Hlavní obsah

Kampaň Nemyslíš - zaplatíš připomene brutální smrt na motorce

Právo, Novinky, Petr Nový, Jiří Růžička

Ministerstvo dopravy připravilo další část preventivní kampaně s názvem Nemyslíš - zaplatíš. Tentokrát se pozornost odborníků zaměřila na motorkáře, kteří jsou častými oběťmi dopravních nehod.

Foto: René Volfík, ČTK

Plakát, který je součástí kampaně zaměřené na motorkáře.

Článek

Novou tváří kampaně se v této souvislosti stal i český motocyklový závodník Lukáš Pešek. Kampaň má za cíl snížit počet smrtelných nehod motorkářů. Informoval o tom ministr dopravy Gustáv Slamečka.

„Jsem přesvědčen, že taková kampaň má smysl. Je dobře, když se pravdivě ukazuje, co všechno se na silnicích může stát. Věřím, že díky mé účasti začne o následcích nebezpečné jízdy přemýšlet více řidičů motorek,“ řekl Pešek.

Kampaň Nemyslíš - zaplatíš spustilo ministerstvo dopravy loni na podzim a do konce roku 2010 na ni plánuje vynaložit celkem 150 miliónů korun. Nová část této kampaně, zaměřená speciálně na motorkáře, odstartovala 1. května a vyžádá si na nákladech sedm až osm miliónů korun.

Na tento sraz se tvoji kamarádi těšit nebudou
text připravovaného billboardu, na kterém budou motocykly zaparkované před krematoriem

„Právě motorkáři jsou nejohroženějšími účastníky silničního provozu, o čemž svědčí statistika. V loňském roce došlo v České republice k 3406 nehodám motocyklistů, při nichž jich 101 zahynulo. Na tisíc dopravních nehod tak v průměru připadalo 38 usmrcených motorkářů,“ vyčíslil Slamečka.

V rámci nové kampaně budou v květnu a červnu podél silnic rozmístěny dva typy billboardů. Na prvním jsou zobrazeny motocykly zaparkované před krematoriem a slogan „Na tento sraz se tvoji kamarádi těšit nebudou". Druhý billboard ukazuje krvácejícího řidiče motorky, jak po havárii leží uprostřed silnice. Doprovází to varování: „Nebezpečné předjíždění způsobuje brutální smrt.“

Reklama

Související články

Filip Renč točí další drsné nehodové klipy

Seriál ministerstva dopravy s drsnými klipy z tragických nehod a jejich následky má další pokračování. Je součástí projektu Nezvratné osudy, který začíná...

Výběr článků

Načítám