Hlavní obsah

Roste počet zraněných cyklistů a bruslařů

Slunné počasí tohoto ročního období zaplnilo parky a cyklostezky stovkami lidí na jízdních kolech, kolečkových bruslích i na skateboardech. Přímo úměrně s rostoucím počtem vyznavačů rychlé jízdy, ať na kole či in-line bruslích, roste i počet úrazů.

Foto: , Novinky

Článek

Traumatologická oddělení nemocnic plní ti, jimž se jejich koníček mohl stát osudným. A nechybějí ani případy, kdy byla zaplacena daň nejvyšší.

Jízda bez přilby se stala před nedávnem osudnou jednapadesátileté in-line bruslařce ve Zlíně. Při sjíždění krátkého svažitého úseku na cyklostezce mezi Zlínem a Kostelcem upadla na hlavu a musela být okamžitě převezena do nemocnice. Zranění hlavy však byla natolik vážná, že se lékařům i přes okamžitou operaci nepodařilo její život zachránit.

Další případ je z Pardubic, kde se v pondělí večer při jízdě na kolečkových bruslích vážně zranila další žena. „V posledních dnech jsme zaznamenali opravdu dramatický nárůst počtu úrazů při provozování těchto takzvaných adrenalinových sportů,“ řekl Právu Otomar Kušička, vedoucí lékař Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Podceňované hory

Množství často velmi těžkých úrazů cyklistů končících někdy smrtí se každoročně odehraje v Krkonoších. Důvodem karambolů nezřídka bývá podcenění horského terénu, hrubé zanedbání základních pravidel bezpečnosti a jízda mimo značené cyklotrasy.

Poslední případ těžkého úrazu cyklisty se odehrál v nejvyšších českých horách v neděli večer. Jízda po bicyklům nepřizpůsobené trase a absence cyklistické přilby se staly osudnými 33letému muži. Cestou po turistické stezce spojující Davidovy boudy s Dívčími lávkami cyklista zřejmě přehlédl listím zapadané kameny. Náraz ho katapultoval ze sedla na ostré kamenné hroty vyčnívající z povrchu lesní svážnice. 

„Nejel po značené cyklotrase, které jsou vedeny bezpečným terénem. Zrovna tuhle cestu jsme kvůli její nebezpečnosti jako cyklostezku nedoporučili,“ přiblížil mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Muž utrpěl vážné zranění hlavy vyžadující letecký transport do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Kličky mezi kočárky

Bruslaři jsou nejohroženější skupinou lidí na cyklostezkách. Ve slunečných dnech se musejí na městských trasách vyhýbat nejen cyklistům, ale mnohdy i maminkám s kočárky a pejskařům. Především o víkendech tak přibývá úrazů, různých pohmožděnin a naštípnutých či zlomených horních i dolních končetin. Úrazy jsou přitom podle lékařů rok od roku závažnější.

Cyklistům, i když jsou řádně vybaveni, hrozí nejhorší úrazy na silnicích za plného provozu.

Vážné úrazy však nehrozí jen cyklistům a bruslařům. V českobudějovické nemocnici leží v současné době školák, který málem přišel o život při další „adrenalinové zábavě“ – přeskakování ze střechy na střechu domů.

„Nedoskočil. Důsledkem byla rozdrcená slezina, kterou jsme museli chirurgicky odstranit, poraněná ledvina, vnitrobřišní krvácení, zhmožděné plíce a komplikované zlomeniny obou rukou. Mladý pacient přežil jen díky rychlému zákroku. Ztráta sleziny ale bude znamenat doživotní postižení,“ uvedl zástupce ředitele dětského oddělení nemocnice České Budějovice Jiří Klíma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám