Hlavní obsah

Průlomové rozhodnutí soudu poslalo hajlující muže za mříže

– Teplice
Právo, Karel Otcovský

Průlomové rozhodnutí učinil v úterý teplický soudce Miroslav Čapek. Za fotografii s vlajkou nacistického Německa s hákovým křížem a několika rukama zdviženýma k nacistickému pozdravu odsoudil tři muže k nepodmíněným trestům od půl roku do 14 měsíců. Tři z nich prokazatelně nebo skrytě hajlovali.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní z propagace nacismu před teplickým soudem

Článek

Nepodmíněné tresty na 14, respektive 12 měsíců si od soudu odnesli i bratři Bohumil a Karel Vocilkové. Čapek totiž oběma přičetl k trestu jejich další prohřešky proti zákonu. V minulosti byli odsouzeni nebo jsou stíháni za násilné činy, kterých se dopustili mimo jiné na Romech, cizincích či policistech.

Podle Čapka nastala doba, kdy je za propagaci nacismu potřeba začít ukládat tvrdé tresty. „Společnost reaguje na podobné excesy velmi negativně. V Česku se hajlovat nebude,“ poznamenal soudce.    

Rozsudek není zatím pravomocný, někteří z odsouzených si ponechali lhůtu na odvolání, část z nich se práva na odvolání vzdala. Fotografie byla zveřejněna na internetových stránkách levicové organizace Antifa. [celá zpráva]

Tři dostali podmínku

Tři účastníci narozeninové oslavy v teplické restauraci Slavia odešli od soudu s podmínkou, jeden s pokutou 30 tisíc korun. Řízení proti dalším dvěma bylo zastaveno, protože v době pořízení fotografie v březnu 2004 byli mladiství, a v jejich případě je tudíž čin již promlčen. 

Téměř všichni obžalovaní odmítli před soudem vypovídat s odkazem na jejich výpovědi v předběžném řízení na policii. Nepamatují si okolnosti pořízení fotografie, prý je to již dávno a navíc byli více či méně zmoženi alkoholem. Vesměs tvrdili, že si vlajky nevšimli, stejně jako hajlujících  kolegů na snímku. Jednalo se podle nich o klukovinu a vinu necítí.

Přiznali sympatie ke skinheads

Nikdo z obžalovaných se v současné době nehlásí k ultrapravicovým organizacím. Někteří ale přiznali, že v době vzniku snímku sympatizovali s hnutím skinheads nebo návštěvovali koncerty extrémně pravicových skupin.

Nyní to však považují za mladistvou nerozvážnost. Názorový posun zachránil před vězením většinu z obžalovaných. Ne však Vladimíra Holuba, kterého Čapek poslal na půl roku za mříže. Holub se totiž dodnes účastní neonacistických srazů a svými názory se netají na internetu.

Zarážející je, že Holub je profesionální voják. Jako řidič-mechanik slouží u žatecké 4. brigády rychlého nasazení, kde mu služební poměr končí na konci září. Nové angažmá mu armáda již nenabídne. Vojákem z povolání byl donedávna i obžalovaný Marek Svatoš.      

Reklama

Související témata:

Související články

Videonahrávka usvědčuje dvojici z hajlování

Případ dvou mužů obžalovaných z podpory a propagace nacismu začal v úterý projednávat teplický okresní soud. Pětadvacetiletý Jan Dufek a o rok mladší Petr...

Výběr článků

Načítám