Hlavní obsah

Soud nevyhověl námitkám heparinového vraha, neměl žádnou úctu k životu

– Brno

Bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka, známý jako heparinový vrah, nevyjde z vězení do konce života, protože neměl žádnou úctu k lidskému životu. Nejvyšší soud v Brně v pondělí zveřejnil odůvodnění, jímž zamítl Zelenkovo nedávné dovolání, které bylo pro něj poslední možností, jak se trestu vyhnout. Uvěznění na doživotí bylo v podstatě jediným možným trestem, konstatovali soudci.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze.

Článek

Nejvyšší soud odmítl všechny Zelenkovy námitky a v rozsudcích nenašel žádné chyby ani nesrovnalosti. Soudci zdůraznili, že někdejší zdravotník spáchal čin "svým charakterem a rozsahem naprosto ojedinělý". Možnost nápravy je údajně nízká.

"Je sice málo pravděpodobné, že by obviněný v případě pobytu na svobodě ještě někdy pracoval ve zdravotnickém zařízení, avšak s ohledem na jeho naprostou neúctu k lidskému životu nelze spolehlivě vyloučit, že by obdobnou trestnou činnost mohl opakovat i v jiném prostředí a jiným způsobem," uvedl v usnesení senát s předsedou Vladimírem Veselým.

Z usnesení vyplývá, že v podstatě nepřipadal v úvahu žádný nižší trest. Soud poukázal také na oprávněné rozhořčení veřejnosti nad Zelenkovými činy. "Je třeba, aby společnost dala najevo, že se dokáže prostředky trestního práva chránit i před pachateli takto extrémně společensky nebezpečných činů," stojí v usnesení.

Deset vražd z 21 pokusu kvůli "vzrušení"

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům způsobil závažné zdravotní komplikace. Heparin jim zředil krev a někteří poté vykrváceli. Během přípravného řízení se Zelenka ke spáchání všech činů doznal. Při hlavním líčení uvedl, že heparin podal pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavuje. K původnímu přiznání jej prý donutili policisté násilím.

Soudy Zelenkovi nakonec prokázaly, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Letos v lednu policisté zveřejnili, že Zelenka má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k doživotnímu trestu ho však už nebudou trestně stíhat.

Zelenkův případ vyvolal velkou pozornost veřejnosti a médií. Stal se dokonce předlohou pro hraný film, který pod názvem Hodinu nevíš natočil režisér Dan Svátek.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám