Hlavní obsah

Primátorka Chomutova podala trestní oznámení na Kocába

Právo, Šárka Tonarová
Chomutov

Vyostřené vztahy mezi chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS) a ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem dostaly právní rozměr. Primátorka podala na Kocába trestní oznámení "za lži a záměrné pomluvy v materiálu Situační analýza sociálně vyloučených lokalit města Chomutova s důrazem na exekuční praxi".

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Starostka Chomutova Ivana Řápková

Článek

„Za peníze daňových poplatníků si ministr nechal vypracovat kompromitující materiály na svoje politické odpůrce. Ta zpráva mě vyobrazuje jako zlého šerifa, který terorizuje místní obyvatelstvo, obviňuje mě z podplácení soudců. Dokonce prý si platím informátory mezi nepřizpůsobivými. Je to skandální,“ uvedla primátorka. Bude požadovat omluvu.

Kocáb podle své mluvčí Leily Abbasové nechal vypracovat analýzu proto, aby se lépe zorientoval v problematice Chomutova. Podle sociologa Daniela Hanzla však vykresluje dokument ministra jako ochránce a starostku coby exorcistku, tedy vymítačku ďábla.

Akce bez jasných pravidel

Analýza má desítky stran. Zaměřila se zejména sociálně vyloučené lokality, problematiku neplatičů a zhodnotila akci Záchranný kruh. Tu označila za nesystémové, represivní opatření.

"Lze vyvodit, že je akcí v podstatě živelně realizovanou, bez jasných pravidel, která navíc zcela opomíjí sféru návazných opatření, nutných při práci s touto problematickou cílovou skupinou," uvádí.

Situaci se snažili autoři dokreslit příběhy rodin, které přišly v únoru při exekucích o část svých příjmů z dávek hmotné nouze a dostaly se tím do značných problémů.

Jedna z respondentek je z početné rodiny, měla třináct sourozenců. Nikdy nepracovala, má ukončené pouze základní vzdělání. Druhá žena, odkázaná na dávky, má pětatřicetitisícový dluh u úvěrové společnosti, dalších třicet tisíc dluží za kabelovou televizi s pevnou linkou a neupřesněnou částku za bydlení.

Domněnky a nepodložená tvrzení

Podle Hanzla vykazuje zpráva celou řadu nedostatků, je plná domněnek a nepodložených tvrzení. "Možná že ze začátku měla analýza alespoň nějaký profil. V závěru však přechází v politizující text, který zcela devalvuje hodnotu všeho zmíněného," usoudil.

Struktura podle něj připomíná seminární práci studenta, který do textu sází všechno, co mu přijde pod ruku. V závěru si autoři odporují.

"Jednou je viníkem primátorka, podruhé se jedná o systémové selhání. Nabízejí také goebelsovské rady jako prosazování ofenzivní státní propagandy a volání po posílení role státu. Na to, že předtím autoři varují před fašizujícími tendencemi, se mi zdá, že se bohužel sami stali její obětí," uvedl sociolog.

Agentura, která analýzu zpracovala, ale s odsudkem nesouhlasí. Výzkumníci byli podle zástupce společnosti Petra Víška vysoce kvalifikovaní odborníci.

Reklama

Související články

Chomutov chce vystěhovat neplatiče do buněk

Chomutovský magistrát připravuje další vystěhovávání neplatičů nájemného do nejprostších obydlí, stavebních buněk v Dukelské ulici v Chomutově. Radnice pod...

Výběr článků

Načítám