Hlavní obsah

Po českém zloději století pátrají v USA

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie ani po necelém roce a půl nevzdává pátrání po půlmiliardě korun ukradené ze sídla bezpečnostní agentury G4S na pražském Žižkově, ani po Františkovi Procházkovi, který zhruba 400 kilo peněz v hotovosti koncem roku 2007 z trezorů vynesl. Podle zjištění Práva se přitom pozornost detektivů obrátila na Ameriku, kde by se mohl tzv. zloděj století nebo jeho kořist schovávat.

Foto: Novinky

Článek

Svědčí o tom i několik žádostí o právní pomoc, které čeští policisté do Spojených států během posledních měsíců zaslali. „Týkají se vesměs těch ukradených peněz,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Šéf pražské kriminálky Milan Jindrák odeslání žádostí do USA ve čtvrtek potvrdil, jakékoliv další informace ale s ohledem na probíhající vyšetřování odmítl sdělit. „V tuto chvíli se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl Jindrák.

Americké stopě by přitom mohl nahrávat také fakt, že údajný Procházkův komplic, kterého policie zatkla loni na jaře a v září byl na desetimiliónovou kauci propuštěn z vazby, se podle informací Práva v prosinci 2007, tedy bezprostředně po rekordní krádeži, do USA vypravil.

Jeho advokát Jiří Teryngel ale jakoukoliv souvislost této cesty svého klienta s krádeží půlmiliardy korun odmítá. „Pokud vím, tak tam jel nakupovat dárky,“ řekl k tomu Právu Teryngel. Jméno obviněného muže přitom redakce zná, jeho zveřejnění ale brání tzv. náhubkový zákon.

Advokát: policie přešlapuje na místě

Policie je přesvědčena, že právě Teryngelův klient čtyřiatřicetiletému Procházkovi s rekordním lupem pomáhal. Vyšetřovatelé se opírají především o jeho pachovou stopu nalezenou v dodávce, kterou Procházkův komplic ze sídla bezpečnostní agentury tašky s penězi odvezl, a také o výpověď svědka, podle které o krádeži mluvil se svým známým už loni v létě v restauraci v obci Sloup v Čechách.

Problém ovšem je, že při nařízené rekognici tento svědek obviněného muže podle informací Práva vůbec nepoznal.

Teryngel v této souvislosti konstatoval, že policie pouze přešlapuje na místě a žádné důkazy v ruce nemá. „Od loňského propuštění mého klienta z vazby se ve vyšetřování vůbec nic neděje, je to takříkajíc u ledu,“ poznamenal advokát s tím, že se pouze stále marně čeká na vyžádané zprávy z Ameriky.

Šéf kriminálky to však odmítá, podle něj se na případu stále intenzivně pracuje. „Je na to vyčleněná zvláštní dvojice detektivů, která má kauzu na starosti, a v případě potřeby se k nim přidávají další vyšetřovatelé,“ uvedl Jindrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám