Hlavní obsah

Na srazu tuningových aut odhalili policisté přes 100 deliktů

Alkohol za volantem, rychlá jízda, špatný technický stav vozidla, ale i krádeže a jedno fyzické napadení zaznamenali policisté při prvním dnu srazu tuningových aut, který začal v pátek v podvečer na bývalém vojenském letišti Hradčany v obci Ralsko na Českolipsku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí českolipské policie Ivana Baláková ČTK v sobotu řekla, že všech deliktů dohromady je 110. "Byli jsme přímo v areálu letiště, ale kontrolovali jsme také auta při příjezdu na sraz," dodala s tím, že českolipská policie povolala kvůli srazu, takzvaným Mimoňským válkám, dopravní hlídky z Liberce, Jablonce nad Nisou a ze Semil a pořádkové hlídky z celého okresu.

Podle pořadatelů dorazilo na akci do sobotního dopoledne zatím něco přes 3000 vozů a asi 12 tisíc účastníků. "Obsazeno je zatím asi je 60 procent plochy, auta ale stále přijíždějí," dodala za organizátory Monika Rydlová.

Na letišti nadýchali dva lidé policistům alkohol. Byli z jednoho vozu, a ten pořadatelé vykázali z areálu. "Dostanou se za to na černou listinu a jejich obrázky budeme ukazovat na dalších srazech," doplnila Rydlová.

Na letišti zaznamenala policie ještě jedno fyzické napadení a tři krádeže - bundy a dvou jízdních kol. Napadaní se bude podle Balákové vyšetřovat jako trestný čin ublížení na zdraví. "Oběti útoku přerazil neznámý pachatel zub," upřesnila.

Na silnicích zkontrolovali policisté 180 aut. Pět řidičů bylo pod vlivem alkoholu. Rychlost v obci, jednou dokonce o 47 kilometrů, překročilo 83 motoristů a 17 řidičů se dopustilo jiných přestupků, nebyli připoutáni nebo jejich auto nebylo zcela v pořádku. Policisté jim uložili pokuty v celkové výši přes 37 000 korun.

V minulosti se na srazu aut stala těžká zranění i smrtelné nehody 

Mimoňské války jsou v Ralsku počtrnácté. Minulé ročníky jsou spojeny s několika tragédiemi. V srpnu 2007 tam tehdy osmnáctiletý mladík, který se proháněl v noci po ranveji bez zapnutých světel, porazil a usmrtil otce tří dětí. Soud mu za to vyměřil rok vězení. Ještě před touto nehodou opilý řidič najel svým vozem do spících účastníků srazu a několik jich zranil. Také vloni byli při akci dva lidé těžce zraněni, jeden účastník se dopustil trestného činu, když sedl za volant opilý a se zákazem řízení. Policisté tam navíc uložili za přestupky motoristům 113 blokových pokut celkem za 102 600 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám