Hlavní obsah

Dítě z babyboxu se vrátí ke své rodině

Právo, Novinky, Petr Nový, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Malá Barbora, kterou její osmnáctiletá matka Aneta Tokarčíková z Havířova na Karvinsku odložila koncem ledna do babyboxu, se vrátí k matce. Ve čtvrtek o tom rozhodl havířovský okresní soud. Řekla to mluvčí havířovské radnice Jana Pondělíčková.

Článek

„Doposud bylo do babyboxů odloženo 18 dětí. Případ Barbory je důkazem toho, že babybox v Ostravě splnil svůj účel. S matkou jsem osobně mluvil a ona má velkou radost z toho, že dostane dítě zpět. Já jsem jí před nějakým časem nabízel určitou materiální pomoc a ona mi řekla, že teď potřebuje jen jediné - své dítě. Hodně stála o to, aby se jí vrátilo,“ řekl Ludvík Hess z Občanského sdružení Sattim, které stojí za zrodem myšlenky babyboxů v Česku. 

Osmnáctiletá matka z Havířova odložila dítě do ostravského babyboxu 26. ledna. Pak ale svůj názor změnila a chtěla dítě zpět do své péče. Soud ale umístil malou Barboru, na základě doporučení sociálních pracovnic, do péče Dětského centra Domeček v Ostravě. Předběžné opatření pak soud ještě prodloužil.

Matka měla problémy i s uspořádáním domácnosti.  "Sociální pracovníci, kteří maminku navštívili doma, usoudili, že by si slečna měla domácnost ještě uspořádat,“ řekla mluvčí havířovské radnice Jana Pondělíčková. Matce například doma scházela dětská postýlka.

Žena odložila své dítě do babyboxu kvůli špatné životní situaci. Se svým druhem, který byl hledaný policií, bydlela v nevyhovujícím pronájmu. Muž je nyní ve výkonu trestu, žena přechodně bydlí u matky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám