Hlavní obsah

Majitel domu odpojil nájemníky od energie, musí zaplatit odškodné

Právo, Petr Kozelka
Brno

Majitel několika činžovních domů v Brně Petr Kolařík se před dvěma lety rozhodl, že svým nájemníkům stůj co stůj zvýší nájemné. Když s tím nesouhlasili, vypnul jim přívod vody a elektřiny. Nyní mu soudce Krajského soudu v Brně vyměřil povinnost zaplatit odškodné celkem 200 tisíc korun čtyřem z poškozených nájemníků, kteří jej zažalovali ve sporu na ochranu osobnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Kolařík ve svém jednání nespatřoval nic špatného.

Článek

"Tento verdikt je nejen preventivní pobídkou pro žalovaného majitele, ale i pro jeho případné následovníky. Problémy s regulovaným nájemným nelze řešit formou páchání trestného činu a porušováním osobnostních práv. Vysouzené částky jsou adekvátní a rozhodně nevedou k bezdůvodnému obohacení žalobců,“ řekl ve verdiktu soudce Michal Ryška.

Nájemníkům odříznutým od vody a elektřiny se život obrátil zcela naruby. Někteří z nich takto žili téměř celý rok. "Připadala jsem si jako osoba druhé kategorie. Do té doby jsem se těšila ze spousty věcí, to se změnilo. Mám strach ze setkávání s lidmi,“ řekla u soudu jedna z nájemnic.

"Úplně se nám převrátil život. Ztratili jsme kontakt s rodinou, protože jsme se nedokázali bavit o ničem jiném než o naší situaci a nechtěli jsme tím naše okolí zatěžovat. Chodili jsme s igelitkami špinavého prádla, stali se z nás lidi bez radosti. Já úplně vidím, jak pan Kolařík roste, když může někomu ubližovat,“ prohlásila další poškozená nájemnice.

Kolařík stížnosti odmítal

Další z obyvatelek jednoho z domů domu se musela dokonce úplně odstěhovat z Brna. "Musela jsem jít bydlet k synovi, v bytě to nešlo vydržet. Narodila jsem se v Brně, měla jsem tam veškeré přátele, chodila jsem do divadla. O to všechno jsem přišla,“ slzela u soudu žena.

Kolařík, který byl v několika trestních kauzách spojených s odpojením energií uznán vinným, nářky svých nájemníků odmítal. "Je to politická kauza, i na smrtelné posteli mě budou tahat, abych něco zapojil. Já jsem jednal, jak jsem musel,“ pravil Kolařík.

"Nehájili jsme tady jen sebe, v těch domech se to týká asi dvaceti rodin, kterým to udělal. Pomohl nám teprve soud,“ dodal po skončení jednání další z nájemníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám