Hlavní obsah

Radikálové si útok na policejní auto musí odpracovat

Novinky, ČTK, Petr Nový
Brno

Veřejně prospěšnými pracemi potrestal ve středu brněnský městský soud trojici mužů, kteří v pátek při pochodu radikálů v Brně pomočili a poničili policejní automobil. K tomu musí uhradit tisícové škody. Soud rozhodoval ve zkráceném řízení. Verdikt potvrdila mluvčí soudu Soňa Vyplašilová.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Příznivci extrémní pravice se shromáždili 1. května odpoledne na náměstí Svobody v Brně.

Článek

Jedenačtyřicetiletý muž, jeho osmnáctiletý syn a dvaatřicetiletý známý se podle policie účastnili páteční akce na náměstí Svobody. V noci se do města vrátili a zaútočili na prázdné policejní auto zaparkované v Orlí ulici.

Otec a syn dostali za výtržnictví a poškozování cizí věci shodně 250 hodin veřejně prospěšných prací. Třetímu pachateli soud vyměřil 400 hodin.

Policisté a státní zástupci poslali ve zkráceném řízení k soudu také další tři lidi, které podezírají z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Měli na oděvu zakázané symboly a motivy, konkrétně číslo 88, které v šifrované řeči neonacistů označuje pořadí písmen v abecedě a znamená "heil Hitler".

Soudce Michal Kabelík se rozhodl svolat hlavní líčení. Uskuteční se v červnu. Kabelík řekl, že soud potřebuje získat informace o případných předchozích trestech extremistů. Všichni jsou již propuštěni na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám