Hlavní obsah

Nedobrovolně strávila 36 dnů na psychiatrii, ministerstvo má teď platit

Praha

Ministerstvo spravedlnosti má zaplatit 36 000 korun ženě, která musela strávit 60 dní v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích, přestože s tím nesouhlasila. S odkazem na rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 to sdělil právník Centra advokacie duševně postižených a Ligy lidských práv Maroš Matiaško. Verdikt není pravomocný, ministerstvo se proti rozhodnutí odvolalo.

Článek

Podle právníka začala žena před několika lety sbírat u popelnic oblečení, knížky a jiné věci a nosit si je domů. Její sousedé si kvůli tomu na ni opakovaně stěžovali. Úředníci městské části nakonec podle Matiaška vnikli do jejího bytu, věci odnesli a zavolali záchrannou službu, která obyvatelku převezla do léčebny.

"Vzhledem k tomu, že žena nikdy se svou hospitalizací nesouhlasila, oznámila léčebna tuto skutečnost soudu," uvedl právník. Prvoinstanční soud rozhodl, že její pobyt ve zdravotnickém zařízení je zákonný. Odvolací senát pražského městského soudu však jeho verdikt zrušil a hospitalizaci prohlásil za nelegální. Žena následně požádala o odškodnění, které však ministerstvo spravedlnosti zamítlo. Poté se její právník obrátil na soud, jenž ženě přiřkl 600 korun za den.

Podle Matiaška však ve většině případů přezkoumávají soudy nedobrovolné hospitalizace pouze formálně a nenaplňují standardy Evropské úmluvy o ochraně lidských práv.

"Je zarážející, že okresní soudy v obvodech, kde se nachází psychiatrická léčebna, posuzovaly více než 14 000 případů za rok a pouze v 21 z nich rozhodly, že nedobrovolná hospitalizace nebyla v souladu se zákonem," uvedl právník.

Reklama

Výběr článků

Načítám