Hlavní obsah

S prodlouženými víkendy čekají řidiče policejní kontroly

Právo, Radim Vaculík

Problémy s dopravou na nejfrekventovanějších silnicích, alkohol za volantem a nedodržování rychlosti, na to vše se v souvislosti se dvěma nadcházejícími prodlouženými víkendy chystají dopravní policisté v celé republice.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

"Doufám v to, že by oba prvomájové víkendy mohly dopadnout lépe než Velikonoce (kdy rovněž o prodlouženém víkendu zemřelo i přes varování policie na silnicích 15 lidí, pozn. redakce). Budu rád, když si řidiči uvědomí, že bude zase hustý provoz,“ řekl ve čtvrtek Právu ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Řidiči by podle něj proto měli počítat s kolonami, proto by měli vyjet dříve a také natankovat dostatek benzínu.

"Posílíme výkon naší služby především ve čtvrtky, kdy lidé budou odjíždět na prodloužený víkend, a to na významných komunikacích a v rekreačních oblastech. Obdobně to bude vypadat také v neděli při cestě zpátky,“ uvedl Tržil.

Policisté podle něj také míní častěji kontrolovat auta, která se budou pohybovat v lokalitách, kde proběhnou větší akce pořádané v rámci například oslav 1. máje či pálení čarodějnic (30. dubna) nebo konce druhé světové války (8. května).

"Hlavně nás bude zajímat alkohol, zejména o víkendu v souvislosti s různými diskotékami, dále pak rychlá jízda a jiné přestupky, kvůli kterým nejčastěji dochází k dopravním nehodám,“ podotkl Tržil.

Akce chystají v krajích

Policisté budou podle něj více vidět prakticky ve všech krajích. Například na severu Moravy se bude policie podílet především na zabezpečení mezinárodního cyklistického závodu Gracia Orlová, který proběhne od čtvrtka do neděle hned v několika okresech a způsobí částečné omezení provozu na silnicích.

Také na Plzeňsku budou policisté v pohotovosti. Mluvčí tamní krajské policejní správy Martina Zoubková ve čtvrtek řekla, že do akcí budou nasazeni také policisté na nových motocyklech a v rychlých passatech.

"Část policistů bude regulovat dopravu při víkendových slavnostech svobody v Plzni a v Rokycanech, kde se chystá průjezd konvoje historických vozidel,“ upřesnila.

Policie ve východních Čechách má v úmyslu během prodlouženého víkendu zvýšit dohled na silnicích, ale podrobnosti tají. "Předem rozhodně nic prozrazovat nebudeme,“ uvedla krajská policejní mluvčí z Hradce Králové Iva Marková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám