Hlavní obsah

Umlátil kamaráda, protože byl na vojně u pohraniční stráže

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové
Aktualizováno

K výjimečnému trestu v délce osmnácti let v nejtěžší věznici odsoudil ve čtvrtek senát Krajského soudu v Hradci Králové 56letého Josefa Kolbabu. Loni v říjnu surově umlátil kladivem svého kamaráda v jeho bytě v Nové Pace na Jičínsku.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Josef Kolbaba v jednací síni hradeckého soudu.

Článek

Kolbaba skončil v rukou policie prakticky bezprostředně po činu, protože se rozhodl sám udat. Během celého přípravného řízení se však nepodařilo zjistit motiv, a neuspěli ani soudci. Až při zahájení hlavního líčení se Kolbaba rozhodl svůj čin vysvětlit politickými pohnutkami.

Vojenská služba na hranici

Poškozený se mu prý svěřil, že na vojně sloužil u pohraniční stráže a měl tedy možnost střílet po lidech, kteří ilegálně překračovali hranice. Kolbabu, který byl podle svých slov v minulém režimu politicky pronásledován, to natolik rozčílilo, že kamaráda zabil.

Počínal si přitom značně brutálně. Nejprve muže udeřil více než desetkrát do kladivem do hlavy a poté jej třikrát bodl do zad. Kladivo i nůž si podle obžaloby přinesl s sebou.

"Charakter utrpěných zranění byl neslučitelný se životem. Smrt by nebylo možno odvrátit ani poskytnutím okamžité lékařské pomoci,“ uvedli znalci v pitevní zprávě.

Snaha ospravedlnit se? Tomu nelze uvěřit, nelze to ani pochopit.
předseda senátu Luboš Sovák

Soudci se přiklonili k výjimečnému trestu, i když se Kolbaba hned po vraždě přiznal a při objasnění okolností ochotně spolupracoval s kriminalisty. Soud to ale za polehčující okolnosti neuznal.

"Za celou dobu vyšetřování a ani zde před soudem neprojevil obžalovaný sebemenší lítost nad svým skutkem. A jeho snaha ospravedlnit se? Tomu nelze uvěřit, nelze to ani pochopit, a už vůbec to nelze vysvětlit politickým postojem. Musíme konstatovat, že motiv vraždy se nám zjistit nepodařilo,“ řekl při odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Luboš Sovák.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Josef Kolbaba v jednací síni hradeckého soudu.

Rozsudek není pravomocný, protože Kolbaba se k němu nevyjádřil. Státní zástupkyně Lenka Faltusová byla s trestem spokojená a práva na odvolání se vzdala.

Reklama

Výběr článků

Načítám