Hlavní obsah

Trestnou činnost dětí v Přešticích řeší úřednice odsouzená za opilství

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Úřednice přeštické radnice z úseku sociálněprávní ochrany dětí Monika Šímová dohlíží na výchovu problémové mládeže, řeší její záškoláctví nebo trestnou činnost. Rozhoduje o osvojení dítěte, pěstounské péči či poručenství. Sama má ale opletačky se zákonem, které snaží před zaměstnavatelem ututlat.

Článek

Zpravodaj Práva zjistil, že čtyřiadvacetiletá kurátorka pro mládež je v podmínce, a nikdo z jejích nadřízených o tom nemá ani ponětí.

"Odsoudila jsem ji k podmíněnému trestu za úmyslný trestný čin opilství. Trestní příkaz nabyl právní moci letos v lednu,“ potvrdila Právu plzeňská soudkyně Lucie Bočková. Podle informací Práva přistihla Šímovou policejní hlídka v silně podnapilém stavu při řízení osobního vozidla.

"Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ reagovala odsouzená úřednice na dotaz Práva.

Tajemnice Městského úřadu v Přešticích Eva Česáková potvrdila, že o excesu úřednice vůbec nic neví. "Tuhle informaci od vás slyším poprvé. Dost mě to překvapuje z toho důvodu, že ji znám jako velmi zodpovědnou pracovnici,“ prohlásila tajemnice s tím, že celou záležitost začne řešit příští týden.

"Naplánovala jsem si schůzku s její vedoucí. Domluvíme se na dalším postupu,“ pokračovala Česáková. Přiznala, že jí úřednice svým tajnůstkářstvím zklamala. "Je to sice její osobní záležitost, ale asi jí nedošlo, že vzhledem k její pozici se to týká i zaměstnavatele. Považovala bych za morální povinnost o tom informovat zaměstnavatele, i kdyby to neukládal žádný zákon. Nota bene u pracovníka, který se má navenek starat o děti,“ uzavřela Česáková.

Své zaměstnání zatajila

Fakt, že se vedení radnice o trestním stíhání Šímové a následném rozhodnutí soudu nedozvědělo, má jednoduché vysvětlení. Úřednice totiž do vyšetřovacího protokolu uvedla, že je nezaměstnaná. Zabránila tak tomu, aby si mohl soud vyžádal její hodnocení v zaměstnání. Tím by to totiž nejspíš celé prasklo.

"K tomu nic říkat, nebudu,“ odmítla Šímová vysvětlit, proč vyšetřovatelům lhala. To, že si vymýšlela, jí ale nijak nepřitížilo. "Jako obviněná si může říkat, co chce, s výjimkou toho, že nesmí nikoho křivě nařknout. Na výši trestu to nemá vliv,“ vysvětlil plzeňský advokát Ivo Žižkovský. Její povinností není ani na sebe žalovat, takže za mlčení nemůže být nijak postižena.

Pokud by úřednice svůj prohřešek dál úspěšně tajila a v podmínce se osvědčila, neměla by záznam v trestním rejstříku a muselo by se na ni hledět jako na netrestanou. Teď jí ale hrozí vyhazov z práce za porušení pracovního řádu zaměstnanců státní správy. Řada institucí z veřejné správy v něm má totiž zahrnutý i etický kodex. Podle něho se zaměstnanec v soukromém životě musí vyhýbat takovým činnostem, chování a jednání, které by mohlo snížit důvěru ve veřejnou správu v očích veřejnosti, nebo dokonce zavdat příčinu k vydírání zaměstnance v důsledku jeho jednání v rozporu s právními předpisy nebo etickými normami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám