Hlavní obsah

Policista zachránil řidiče před uhořením

Právo, Pavel Orholz
Trhové Sviny

Štěstí měl v pondělí ráno 26letý řidič, který havaroval mezi obcí Trhové Sviny a Českými Budějovicemi. Zůstal v bezvědomí v hořícím autě, ale naštěstí jel okolo do práce kriminalista, který ho zachránil.

Článek

"Řidič asi vlivem mikrospánku sjel s vozidlem do příkopu a narazil do betonové části mostku u vjezdu na pole. Vozidlo začalo hořet, uvězněného muže zachránil až policista, který jel náhodou okolo,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner s tím, že policista bezezbytku naplnil heslo: "Pomáhat a chránit“.

"Jel jsem do práce a viděl jsem auto s nabouraným předkem. Když jsem přišel blíž, zjistil jsem, že pod autem začíná něco hořet a uvnitř je řidič. Hlavu měl položenou na airbagu a byl v bezvědomí. Okamžitě jsme se ho snažili ještě s jedním mužem vytáhnout. Dveřmi to nešlo, utrhli jsme všechny kliky. Nakonec se nám to povedlo okénkem u spolujezdce,“ popsal pro Právo záchranou akci kriminalista Roman Vacek.

Řidiči nikdo nepomohl

Doplnil, že muž začal po vytažení z vozu komunikovat a nakonec ho odvezla záchranná služba.

"Snažil jsem se ještě zachránit auto, ale už bylo pozdě. Hasicí přístroj od řidiče nákladního vozu nestačil,“ konstatoval Vacek.

Zdůraznil, že by nechtěl být v žádném případě v řidičově kůži, protože havárii přihlíželi lidé asi z pěti vozidel a do jeho příjezdu řidiči nikdo nepomohl.

"Opravdu se tomu divím. Mám pocit, že kdybych nic neudělal, snad by ho tam nechali uhořet. Vůbec to nechápu,“ prohlásil.

Se svým ranním kouskem se zprvu nepochlubil ani kolegům v práci. "Řekl jim o svém zážitku, až když se ho ptali, kde si ožehl tvář,“ podotkl mluvčí Matzner.

Reklama

Výběr článků

Načítám