Hlavní obsah

Advokát z Plzně půjde do vězení, připravil klienty o milióny

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Plzeňský advokát Václav Zíka měl být pro dvacítku svých klientů garantem toho, že při vyjednávání o úvěru nešlápnou vedle. Jenže devětapadesátiletý právník jejich důvěru zneužil a podvodně z nich vylákal bezmála dva a půl miliónu korun. Za to ho v pondělí Okresní soud v Plzni poslal na tři a půl roku do vězní. Společně s ním půjdou za mříže i jeho dva komplicové, Monika Prachová (2,5 roku) a Martin Šmůla (6,5 roku).

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle předsedkyně senátu Lucie Bočkové tvořili všichni tři organizovanou skupinu, která v průběhu let 1999-2001 podvedla desítky lidí, kteří zaplatili až statisícové částky za právní služby spojené s vyřizováním finančních půjček, který nikdy nebyly realizovány.

A jak to celé fungovalo? Monika Prachová vystupovala jako zástupce investora, který nabízí půjčky. Zájemcům předložila falešný výpis z účtu, aby prokázala, že společnost, kterou zastupuje, má dostatečný kapitál. Získání peněz ale podmiňovala majetkovou garancí. To už byla práce pro Martina Šmůlu, který zájemcům nabízel jako zástavu různé nemovitosti.

Zíka podvody zastřešoval

Aby vše vypadalo věrohodně, zastřešoval to celé advokát Zíka, v jehož kanceláři a pod jeho taktovkou pak klienti sepisovali smlouvy o poskytnutí úvěru a majetkových garancí. Po zaplacení poplatků za právní služby se ale klienti půjček nedočkali. Dozvěděli se například, že neposkytli dostatečné garance.

„Právě obžalovaný Zíka se nejvíce podílel na organizování trestné činnosti,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Bočková. Podle ní byl jako advokát povinen chránit zájmy klientů, když si účtoval peníze za jejich zastoupení.

„Jednou z jeho povinností bylo posoudit garance. Stačilo se podívat do katastru nemovitostí a zjistil by, že na nemovitosti nabízené Šmůlou jako majetková garance je vázáno jiné zástavní právo nebo jsou dokonce součástí majetkového vypořádání v rámci cizího konkurzního řízení, a tudíž nevhodné jako zástava,“ upřesnila Boučková.

Odsouzený advokát byl vyloučen z komory

To, že všichni tři obžalovaní byli spolu domluveni, potvrdili v hlavním líčení i někteří svědci. Rozsudek soud vyhlásil bez přítomnosti obžalovaných, kteří se omluvili. Státní zástupce i obhájci si nechali lhůtu pro případné odvolání.

Zíka byl už dříve vyloučen z advokátní komory. Podle pondělního verdiktu navíc nesmí osm let zastávat činnost ve statutárních orgánech a na stejnou dobu mu soud zakázal i podnikat podle živnostenského zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám