Hlavní obsah

Rodina z Vítkova dostala od charity oblečení a nádobí

Právo, Novinky, Pavel Karban
Ostrava

Občanské sdružení Vzájemné soužití předalo v sobotu po poledni rodině z vypáleného domu z Vítkova některé pro život nezbytné potřeby - například oblečení nebo nádobí. V azylovém domě pobývají prarodiče a děti, matka s otcem a dvouletou dcerou jsou stále v nemocnici.

Foto: Aleš Honus, Právo

Příbuzní napadené rodiny v nemocnici

Článek

V sobotu krátce po poledni dostala část rodiny, která není zraněná, další pytle s oblečením a bednu nádobí. "Jsme tady už podruhé. Poprvé jsme přivezli polštáře, peřiny, oblečení pro děti a boty. Ty ale byly příliš velké,“ přiznal Kumar Vishwanathan, romský aktivista a ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití. "Přivezli jsme zejména nádobí, lůžkoviny, polštáře, ručníky. Oblečení budeme ještě zjišťovat podle velikosti, stejně tak obuv,“ vysvětlila vedoucí týmu Pomocná ruka, který je součástí občanského sdružení, Ivana Kunstová. 

Věci, které romská rodina dostala, pochází z Adry, charity svatého Alexandra v Ostravě-Kunčičkách a něco je i od náhodných dárců. "Nic jsme nevyhlašovali, oslovili jsme jen jednoho restauratéra, je velice hodný a právě on daroval nádobí,“ dodala Kunstová.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nádobí a další věci přivezli zástupci občanského sdružení Vzájemné soužití romské rodině do azylového domu ve Vítkově.

Babička Vlasta Malá pomoc přivítala s otevřenou náručí. Všechno jsme ztratili a proto jsme hodně vděční,“ přiznala. Radost měla z ledničky, kterou jí už v pátek dovezla mluvčí ministra pro menšiny Lejla Abbasová, stejně jako z nádobí. "Vždyť doposud jsme měli pro šest lidí jen dva talířky. Museli jsme jíst postupně, teď se konečně najíme všichni najednou,“ usmála se a dodala, že hned v neděli udělá dětem na oběd oblíbené hranolky se smaženým sýrem.

Lidé nabízejí pomoc

Podle Vishwanathana je až neskutečné, jaká vlna solidarity se s postiženou rodinou zvedla. "Byl jsem například včera na benzince koupit si noviny a přišel ke mně jeden pán. Neměl vlasy, měl jsem strach, že začne nadávat, ale on ne. Zajímal se o rodinu, říkal, jak je to strašné, co se děj, ptal se, jak se má malá Natálka,“ popsal romský aktivista vlastní čerstvou zkušenost s tím, že v posledních dnech už on, nebo jeho kolegové z občanského sdružení Vzájemné soužití, vyřizovali řadu telefonátů od lidí, co chtějí pomoci. "Ptají se hlavně na sbírku.“

Poté, co ve Vítkově předal potřebné věci, odvezl Vishwanathan děti popálené Anny Sivákové a Pavla Kudrika, za rodiči do nemocnice. Médiím dal otec tří dcer jen minutu na pořízení několika snímků. Kudrik svíral děti v náručí, zatímco ty se k němu tulily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám