Hlavní obsah

Policie propustila někdejšího šéfa Ku Klux Klanu, musí odjet z Česka

Praha
Aktualizováno

Policie v pátek v noci propustila někdejšího vůdce Ku Klux Klanu Davida Duka. Zatkla ho večer v pražské restauraci na Kampě. Byl převezen na cizineckou policii a poté propuštěn na svobodu. Duke musí do sobotní půlnoci opustit Českou republiku.

Foto: Profimedia.cz

David Duke

Článek

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové mu byl okamžitě ukončen pobyt. Policisté mu vystavili tzv. výjezdové vízum.

Duke byl v noci obviněn kvůli své knize Moje probuzení, kterou přijel propagovat na pozvání neonacistů. Podle policistů v knize zpochybňuje existenci holocaustu.

Dukova advokátka Klára Slámová tvrdí, že Američan knihu napsal už v 90. letech a s jejím vydáním v Česku nemá nic společného, nevlastní k ní už autorská práva. Společně s dalším advokátem Koljou Kubíčkem chce proti obvinění podat stížnost.

V Praze a Brně měl Duke mít o víkendu tři přednášky. Jednu z nich Univerzita Karlova zrušila.

Duke byl zatčen v pátek po půl šesté večer v pražské restauraci Černý orel chvíli poté, co s ním deník Právo udělal rozhovor. V něm mimo jiné řekl, že se zatčení nebojí.

Organizátor Dukeovy návštěvy Filip Vávra si na zatčení stěžuje. Podle něj se Duke choval nekonfliktně a policie ho zničehonic zatkla. Dvě desítky sympatizantů se sešly ještě v pátek večer před služebnou policie v Křižíkově ulici.

Úryvek rozhovoru s Davidem Dukem
Víte, že Policie ČR je připravená zadržet vás v případě rasistického projevu?
Ne, nicméně se nebojím. Nejsem rasista, nečiním rasistická prohlášení. Myslím si, že mí nepřátelé jsou rasisté, ale já rozhodně ne. Cestoval jsem a mluvil jsem téměř v celé Evropě. Nikde jsem neměl problémy. Má kniha byla vydána ve čtrnácti jazycích. Byl jsem bez problémů v Německu, kde opravdu berou podobné věci opravdu vážně. Byl jsem v Nizozemsku, Belgii, Švédsku, Francii a nikde mě nestíhali. Tak si nemyslím, že by se něco podobného stalo v Česku.
Věříte vůbec v multikulturní společnost?
Věřím v multikulturní svět. Věřím ve svobodu mít různá vyznání a rasu. Věřím ale také, že každý národ má právo si hájit své dědictví. Když mluvím o tom všem, jde mi třeba o to, jak ti lidé vypadají, jaké mají oči a podobně. I to jsou tradice. Mimochodem. Jsem velmi zapálený ekolog. Proč máme hájit práva na různorodost druhů v přírodě a nepřiznávat je lidem?
Tušíte, proč nesmíte na Univerzitě Karlově promluvit?
V pozadí byl židovský tlak. Musím zároveň říci, že já ani náhodou nejsem proti islámu, židovství či křesťanství. Vadí mi ale extremismus. Bohužel extremní židovské síly mi nechtějí dovolit mluvit svobodně. Jsem totiž jeden z největších kritiků Izraele. Ukazuji na jeho jasnou rasistickou stránku. Oni prostě nechtějí, aby jiní lidé slyšeli mé poselství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám