Hlavní obsah

Při úniku chlorovodíku ve Vysokém Mýtě bylo evakuováno 77 lidí

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké Mýto

Na čtvrteční únik kyseliny chlorovodíkové reagovali hasiči evakuací 77 pracovníků závodu firmy Iveco Czech Republic ve Vysokém Mýtě. Jeden člověk byl po zasažení nebezpečnou látkou zraněn a převezen na jednotku intenzivní péče. Příčinou nehody byla prasklá hadice u barelu s kyselinou.

Foto: René Chvalina, Právo

Hasiči museli při likvidaci úniku kyseliny použít ochranné oděvy.

Článek

Na místě zasahovali podnikoví hasiči, profesionální hasičské sbory z Vysokého Mýta, Ústí nad Orlicí a místní dobrovolní hasiči. Hasiči museli u zásahu použít kompletní ochranu, tedy přetlakové obleky.

Únik kyseliny se podařilo zastavit a hasiči nebezpečnou látku postupně ředili. Zbytky kyseliny nechali odtékat do záchytné nádrže a do neutralizační jímky.

"Po příjezdu první jednotky na místo byla zahájena evakuace osob z lakovny firmy. Celkem bylo evakuováno 77 osob. Jeden člověk se dostal do kontaktu s kyselinou a byl ihned odvezen do nemocnice na jednotku intenzivní péče,“ uvedla mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

"K úniku došlo kvůli prasklé hadici u barelu. Uniklo sto litrů nebezpečné látky. V barelu bylo celkem čtyři sta litrů,“ upřesnila Horáková.

Kyselina chlorovodíková je velmi nebezpečná látka. Kapalina se odpařuje za vzniku velmi lepkavé mlhy, která je těžší než vzduch. Při styku s kůží způsobuje silné poleptání zasažených částí těla. Při nadechnutí poleptává dýchací cesty. Na organismus působí karcinogenně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám