Hlavní obsah

Vrchní soud muži potvrdil 12 let za vraždu známého

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na dvanáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Josefa Kratochvílu (41) za to, že předloni v říjnu v Mikulově zastřelil z přesně nezjištěných pohnutek svého známého. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 26. ledna, proti kterému se vrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Josef Kratochvíle u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Vše se událo 22. října 2007 v odpoledních hodinách v Mikulově na parkovišti ve vozidle Mazda, které patřilo oběti. Kratochvíla tam nešťastníka dvakrát střelil do hlavy z pistole ráže devět milimetrů, čímž mu způsobil zranění, na která i přes odbornou lékařskou péči 3. září 2008 zemřel, když do té doby byl v komatu.

Zbraň, jak vyplynulo u soudu, rovněž patřila zavražděnému, přičemž ten ji držel legálně.

U VS se Kratochvíla domáhal zrušení rozsudku a zproštění obžaloby. Tvrdil, že jeho známý spáchal sebevraždu. Poukázal zároveň i na závěry znalců, kteří nevyloučili možnost sebevraždy spáchané dvěma výstřely. Argumentoval také tím, že KS se nepodařilo prokázat, že by byl napojen na osoby, které měly zavražděného vydírat. V této souvislosti upozornil na to, že i kdyby tomu tak bylo, mohl by získat případný majetkový prospěch pouze v případě, že by muž zůstal naživu. VS však jeho obhajobu neakceptoval.

„Důkazy tvoří ucelený řetězec a obžalovaného jednoznačně usvědčují. Možnou sebevraždu sice znalci skutečně připustili, ale pouze v hypotetické rovině. Označili ji za velmi nepravděpodobnou. Například podle psychologa sebevrazi v případě neúspěšného pokusu od svého úmyslu v drtivé většině ustupují. A Kratochvíle byl střelen dvakrát,“ řekl Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám