Hlavní obsah

Policisté pojedou do JAR vyslechnout Krejčíře

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podle zjištění Práva v nejbližších týdnech odletí do Jihoafrické republiky, aby tam vyslechli uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Zatímco v minulosti se ale detektivové v JAR snažili přesvědčit tamní úřady, aby kontroverzního podnikatele vydaly do České republiky, tentokrát za ním míří do Afriky v dobrém.

Článek

Slibují si totiž od něj zásadní svědectví v kauze smrti jeho otce Lamberta.

Z účasti na jeho únosu z roku 2002 je už zhruba dva a půl roku obviněn příbramský podnikatel, ale vyšetřování se od té doby vleče a policii stále chybí jednoznačné důkazy.

Krejčíř se přitom již v minulosti několikrát vyjádřil, že o pozadí únosu svého otce ví hodně a přes média do Česka vzkázal, že je ochoten s policisty v tomto směru spolupracovat.

Žádost českých úřadů o právní pomoc týkající se Krejčířova výslechu nicméně zůstávala až donedávna bez odpovědi.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová včera potvrdila, že obě země se již na umožnění výslechu dohodly. "Tento úkon v nejbližší době proběhne, více se k tomu ale v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat,“ řekla k tomu Zenklová.

Podle zdrojů Práva by početná delegace zástupců policie, žalobců a advokátů měla do JAR odletět koncem května. Zda bude Krejčíř skutečně s policisty spolupracovat, ale není jasné, výpověď může odmítnout.

Po výslechu se rozhodne

Pro ÚOOZ jde přitom zjevně o jednu z posledních možností, jak své podezření na hlavního obviněného a jeho nejbližší spolupracovníky podepřít jasnými důkazy.

"Jde o procesní úkon, který je potřeba udělat, abychom v kauze mohli stanovit další postup,“ komentoval to mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták.

Podle dřívějších informací Práva už totiž policii dochází s kauzou trpělivost a během léta chce rozhodnout, zda ji celou uloží definitivně k ledu, nebo zda naopak navrhne státnímu zástupci, aby obviněné postavil před soud.

:. Zmizelý Lambert Krejčíř, otec Radovana Krejčíře FOTO: Archiv Právo

:. Zmizelý Lambert Krejčíř, otec Radovana Krejčíře FOTO: Archiv Právo

Případná výpověď Krejčíře přitom může mít pro policii skutečně velkou váhu, bezprostředně po únosu totiž podnikatel rozjel své vlastní a velmi nákladné pátrání. O příbramském podnikateli se v této souvislosti mluvilo především kvůli jeho tehdejším sporům s Krejčířem, kterému měl dlužit velké částky peněz. Únosem jeho otce by si tak mohl poněkud vylepšit vyjednávací pozici.

Tělo Lamberta Krejčíře se nikdy nenašlo, policie je ale přesvědčená, že při únosu zemřel. Obvinění jakoukoliv vinu jednoznačně odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám