Hlavní obsah

Jeden z aktérů kauzy Savoy má šanci vyhnout se trestu

Právo, Jakub Troníček
Praha

Jeden ze dvou stíhaných v kauze Savoy, bývalý vysoký důstojník civilní rozvědky, má reálnou šanci vyváznout z případu bez potrestání. Podle zjištění Práva totiž nebyl pro účely vyšetřování zbaven mlčenlivosti, a to podle odborníků znamená jediné: Nemůže se hájit a prakticky je tak neodsouditelný.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kromě někdějšího rozvědčíka navrhlo státní zastupitelství obžalovat ještě bývalého policistu z útvaru zvláštních činností. Viní je z toho, že se podíleli na úniku videozáznamu schůzky lobbisty Miroslava Šloufa a hradního kancléře Jiřího Weigela před loňskou volbou prezidenta.

Státní zástupce přitom u obou obviněných žádal jejich nejvyšší nadřízené o zbavení mlčenlivosti, ale uspěl jen u ministerstva vnitra v případě bývalého policisty

Šéf rozvědky (ÚZSI) Ivo Schwarz naopak podle důvěryhodných zdrojů Práva rozvázat jazyk svému bývalému podřízenému odmítl.

Prý by uspěl u Ústavního soudu

Mluvčí rozvědky Bohumil Šrajer to ve čtvrtek nechtěl stejně jako státní zástupce komentovat, uvedl pouze, že služba reagovala na žádost státního zastupitelství podle zákona a ve stanovených lhůtách. "Naše rozhodnutí jsme řádně odůvodnili,"poznamenal Šrajer.

Podle Právem oslovených odborníků každopádně může zamítnutí žádosti o zbavení mlčenlivosti mít zásadní důsledky. "Obviněný v takovém případě nemůže vypovídat, čímž je porušeno jedno ze základních práv daných ústavou, tedy právo na obhajobu," řekl například advokát Jiří Teryngel.

Zároveň dodal, že soud nižší instance sice může člověka odsoudit na základě provedených důkazů bez jeho výpovědi, ale s velkou pravděpodobností by se proti tomu postavil Ústavní soud. "S případnou stížností by měl velkou šanci uspět," poznamenal Teryngel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám