Hlavní obsah

Teplický soudce podal trestní oznámení kvůli porušení náhubkového zákona

– Teplice • Aktualizováno
Právo, Karel Otcovský, Jakub Troníček

Trestní oznámení na neznámého pachatele podal teplický soudce Miroslav Čapek. Ve skutečnosti přitom obvinil svého zaměstnavatele ministerstvo spravedlnosti, že porušilo takzvaný náhubkový zákon na ochranu obětí trestných činů, který platí od začátku dubna.

Foto: Petr Horník, Právo

Podle teplického soudu je správcem portálu ministerstvo spravedlnosti. Na snímku ministr v demisi Jiří Pospíšil (ODS).

Článek

Na webových stránkách, které ministerstvo spravuje, se v sekci o nařízených trestních jednání objevila jména účastníků případu pohlavního zneužívání, včetně dvou obětí, nezletilých dívek. Čapek, který kauzu soudí, se domnívá, že únikem jmen na veřejnost došlo k neoprávněnému nakládání s osobními daty, protože totožnost osob nebyla ochráněna. [celá zpráva]

„Hovořil jsem s matkou zneužívaných dívek i s jednou z obětí. Potvrdily, že byly identifikovány jako oběti trestné činnosti obžalovaného. Prozrazení mělo na ně negativní dopad v rodině i ve škole,“ řekl Právu Čapek a připomněl, že jako soudce má zákonnou oznamovací povinnost. „Podezření ze spáchání trestného činu musím ohlásit policii nebo svému nadřízenému. Pokud bych to neudělal, mohl bych být volán k odpovědnosti sám,“ zdůraznil.

Podáním trestního oznámení pro Čapka kauza skončila. „Nyní je na policii, aby posoudila míru konkrétní odpovědnosti za zveřejnění jmen na portálu,“ poznamenal s jistotou, že on jako soudce nepochybil. Nepřímo tak reagoval na argumenty ministerstva, že na vině je teplický soud.

Ministerstvo: soudce oběť neoznačil

Čapka se zastal i jeho nadřízený, předseda teplického soudu Roman Dobeš, podle kterého soud není oprávněn zasahovat do programu počítače. Podle něj jde o systémovou chybu.

Ministerstvo se však hájí, že soudce či ten, kdo vkládá data do systému, má za povinnosti označit osobu, která je mladší 18 let. V aplikaci infojednání se pak prý identifikace oběti či mladého pachatele objevit nemůže.

„V tomto konkrétním případě máme několika zdroji prověřeno, že soudce osobu mladší 18 let neoznačil, a proto došlo ke zveřejnění jejího jména v aplikaci,“ sdělila včera Právu mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Tzv. náhubkový zákon

Novela trestního řádu a zákona, tzv. náhubkový zákon, který platí od dubna, zakazuje pod hrozbou finanční sankce a až pětiletého vězení zveřejnění informací z policejních odposlechů, pokud nebyly použity před soudem jako důkaz.

Zakazuje také zveřejňovat jména a jiné osobní údaje dětských a mladistvých obětí trestných činů, u ostatních obětí se zákaz vztahuje například na oběti kuplířství nebo násilných trestných činů.

Nezávisle na Čapkově oznámení se případem začal už před několika dny zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů, který za to může udělit až pětimiliónovou pokutu. V případě trestního stíhání by viníkovi mohlo hrozit až pět let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám