Hlavní obsah

Soud odmítl legalizovat únos holčičky do Německa

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Získat "papírově" zpět svoji nezletilou dceru už se Soně Imrichové ze Sokolova nepovede. Zdejší okresní soud zamítl návrh matky na zrušení ústavní výchovy, kterým se žena pokusila legalizovat pobyt dívky v Německu, kam ji společně se svým německým přítelem v roce 2006 unesli z dětského domova v Tachově.

Článek

„Matka neprokázala, že má vytvořené podmínky pro svěření nezletilé do své péče. Bydlí v bytě bez elektřiny, plynu a vody. Její přítel je v současné době ve výkonu trestu,“ řekla ve středu Právu soudkyně Hana Matějková.

Ze zprávy německé sociálky navíc vyplynulo, že matce museli před časem dceru odebrat kvůli tomu, že místo výchovy se s přítelem oddávali bujarým pitkám. „Holčička je nyní v dočasné péči pěstounů. Německý rodinný soud v Hofu by měl rozhodnout, zda v pěstounské péči zůstane natrvalo, nebo se vrátí zpět do dětského domova v Čechách,“ dodala soudkyně.

O vydání dítěte usilují čeští úředníci marně už dva a půl roku. Po tak dlouhé době ale začali zvažovat, zda pro dívku nebude lepší zůstat tam, kde si už zvykla. „Musíme si rozmyslet, co je pro ni lepší. V Čechách má přetrhané vazby a na tamní prostředí je už plně adaptovaná. Každopádně bychom rádi případ už nějak uzavřeli. Proto je možné, že od vydávacího řízení upustíme a budeme souhlasit s umístěním k německým pěstounům. Spokojenost dítěte je nadřazena všem dosavadním úředním rozhodnutím či soudním rozsudkům. Než se definitivně rozhodneme, chceme znát ještě stanovisko dětského domova,“ uvedla kurátorka pro mládež sokolovského městského úřadu Hana Trefilová.

Zázračné napravení matky

Vydávací řízení by českou stranu stálo i nemalé peníze. Musela by totiž zaplatit vysoké správní poplatky, další výdaje jsou nutné za právní zastoupení. Celková suma se tak může vyšplhat ke stovkám tisíc korun, přičemž úspěch není vůbec jistý. Dětský domov, kterému bylo dítě svěřeno a který je oficiálním žadatelem o jeho navrácení, tak vysoké finanční prostředky v rozpočtu ani nemá.

Soňa Imrichová, která do ústavu musela odložit postupně pět svých dětí, unesla nejmladší dceru v říjnu 2006. Odjela s ní k příteli do německého Rehau. „Chodila za dětmi na návštěvu opilá. Někdy byla v takovém stavu, že jsme jí je nemohli půjčit ani na vycházku,“ charakterizoval ženu krátce po únosu ředitel dětského domova Zdeněk Gaudek.

Stejný úředník ale o rok později o ženě hovořil jako o vzorné matce, a to poté, co ji v Německu osobně navštívil. Dokonce jí doporučil, aby sama požádala o zrušení ústavní výchovy. Jeho slova o zázračném napravení matky si prověřila soudkyně Matějková a dostalo se jí zcela opačných referencí. „Matka ještě více propadla alkoholu a opilecké hádky s přítelem byly na denním pořádku. Dítě jí odebrali, když odjela s mužským doprovodem do kasina v Čechách,“ řekla k tomu soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám