Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest pro muže, který zastřelil kamaráda

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na osm let do věznice s ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci šestatřicetiletého Martina Soukupa za to, že na Znojemsku zastřelil svého kamaráda. O rok tak zpřísnil trest, který Soukupovi uložil letos 21. ledna Krajský soud v Brně, když skutek z ublížení na zdraví s následkem smrti překvalifikoval na vraždu. Soukup zároveň musí zaplatit pozůstalým oběti částku 499 948 korun.

Článek

Tragédie se stala loni 15. září. Vše začalo tím, že jeden ze Soukupových kolegů ze zaměstnání si telefonicky objednal od známých marihuanu. Vzkaz, že se mu drogu podařilo získat, však omylem poslal na mobilní telefon Soukupovy dcery a to rozčílilo její matku. Muž jel proto se Soukupem domů, aby se jeho manželce omluvil. Oba se cestou opili. Když se pak začal omlouvat, nepřestal, ani když ho žena ujistila, že mu odpouští.

Soukup v úmyslu zabránit kamarádovi v dalším slovním obtěžování manželky vzal svou legálně drženou pistoli a vložil do ní jeden náboj, který vytáhl z batohu. Tam byly uloženy jak slepé, tak i ostré náboje. Soukup se ale nepřesvědčil, který z těchto nábojů do pistole vložil a namířil ji na hlavu klečícího nešťastníka. S varováním, aby „neblbnul“, vystřelil, čímž mu způsobil průstřel hlavy. Poté se sice snažil příteli zachránit život, ale marně.

U VS se Soukup, který je otcem čtyř dětí, domáhal překvalifikování jeho jednání na trestný čin nedbalostního ublížení na zdraví a tím mírnějšího trestu. „Byl jsem přesvědčen, že pistoli nabíjím slepým nábojem. Kamaráda jsem chtěl jen postrašit,“ tvrdil u VS se slzami v očích Soukup. Státní zástupce naopak požadoval zpřísnění na vraždu a přísnější trest v polovině zákonné sazby (10 až 15 let) do věznice se zvýšenou ostrahou.

„Je nepochybné, že šlo o vraždu. Obžalovaný si musel být vědom, že způsobem, jakým zbraň použil, způsobí smrtelný následek,“ konstatoval mluvčí VS Petr Angyalossy s tím, že za takové situace byl sedmiletý trest nepřiměřeně mírný. „Pro trest pod spodní hranicí a mírnější věznici ale splněny podmínky byly. Zohlednili jsme okolnosti případu, osobu obžalovaného a také, že svého činu upřímně litoval,“ vysvětlil mluvčí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám