Hlavní obsah

Teplo zvýšilo riziko požárů, hasiči o víkendu vyjížděli dvakrát častěji

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné mimořádně teplé a suché počasí navyšuje riziko vzniku požárů především v přírodních lokalitách s lesními porosty, keři a loukami, varovalo v pondělí ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. O uplynulém víkendu museli hasiči zasahovat až dvakrát častěji než o celoročním průměru, mnohokrát se potýkali s následky případů zakázaného a velmi nebezpečného vypalování trávy.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

(Ilustrační foto)

Článek

Prodlouženého víkendu využívají lidé k pálení biologického odpadu na zahrádkách nebo klestí v lese. „Varující je, že v posledních dnech také došlo k několika rozsáhlejším lesním požárům. V sobotu likvidovali hasiči s pomocí vrtulníku zhruba 12hektarový lesní požár na Rakovnicku, v neděli pak na Mladoboleslavsku bojovalo s požárem lesa šest jednotek požární ochrany. Také zde musel být k hašení nasazen policejní vrtulník,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kopáček.

Lidé by měli při spalováním odpadu na volném prostranství informovat hasiče předem, aby se tak zabránilo jejich zbytečnému výjezdu, dodal.

Podle něj se v některých oblastech riziko vzniku požáru dostalo až na kritický čtvrtý stupeň, a proto by měli lidé také dbát základních zásad bezpečnosti při manipulaci s ohněm.  

V přírodě komplikuje práci hasičů členitý terén

Hasiči museli v neděli zasahovat také poblíž Jiřetína pod Jedlovou na Děčínsku. Podle hasičů nebyl požár v lese o rozloze fotbalového hřiště svým rozsahem velký, ale zdolání ohně bylo velmi obtížné kvůli špatně přístupnému terénu. Deset hasičských jednotek, které byly k jeho zdolání povolány, muselo zřídit několik set metrů dlouhé spojení hadic, kterým na místo požáru dostávaly vodu. Tu kyvadlově dovážely požární cisterny.

Celkem zasahovali hasiči v neděli na 122 místech, dohromady živel způsobil škody ve výši 842 tisíc korun.

Na Chebsku pomohli kolegové z Německa

S rozsáhlým požárem travního porostu a části lesa bojovali hasiči v sobotu odpoledne poblíž Nového Hrozňatova u Chebu. Oheň zasáhl na české straně několik hektarů plochy a rozšířil se rovněž na část pozemků v sousedním Německu. Pravděpodobnou příčinou je sucho a také něčí neopatrnost při pálení travního porostu.

Záchranné sbory v neděli zaznamenaly 115 hlášení, při požárech došlo ke škodám v hodnotě 916 tisíc korun.  

Zásady při rozdělávání ohně
Při silném větru oheň venku vůbec nerozdělávejte.
Ohniště důkladně ohraničte, oddělte od okolí (např. kameny), při spalování je třeba mít po ruce dostatek vody popř. jiné hasební látky.
Při rozdělávání ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh.
Oheň po celou dobu pozorně hlídejte, aby se nevymknul kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru.
Nezapomeňte ohniště důkladně uhasit a přesvědčit se, že nemůže dojít k opětovnému vznícení. I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky, které poryv větru může znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí.
Spalování odpadů by mělo probíhat na bezpečném místě, v dostatečné vzdálenosti od objektů, lesa, stohů, seníků, polí. Zakázáno je rozdělávat oheň na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce nebo na strništi, s výjimkou hospodářské správy a vyhrazených tábořišť se nesmí spalovat materiál v lese.
Osoba mladší 15 let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let, která je spalováním pověřena.
Příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny.

Reklama

Související články

Na nádraží v Plzni uhořeli dva lidé

Muž a žena, pravděpodobně bezdomovci, uhořeli v noci na neděli při požáru stavební buňky v areálu Hlavního nádraží v Plzni. Když přijeli hasiči na místo,...

Výběr článků

Načítám