Hlavní obsah

Stránky spravované ministerstvem porušovaly zákon

– Praha

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) chce prošetřit internetový portál ejustice, který spravuje ministerstvo spravedlnosti. Ve veřejně přístupné databázi nařízených jednání jsou i jména obětí trestných činů. Zveřejnění těchto údajů bez písemného souhlasu dotyčných lidí totiž tzv. náhubkový zákon od začátku dubna zakazuje. "Budeme se tím zabývat," řekla televizi Nova pracovnice úřadu.

Článek

Podle Novy se na stránkách teplického soudu objevily mezi informacemi o jednom z případů i jména dětí, na kterých byl spáchán trestný čin. Obžalovaný údajně sexuálně zneužíval své vnučky.

Ministerstvo spravedlnosti je podle televize přesvědčeno, že chybu udělal soud. "To je na zodpovědnosti příslušného soudu, aby toto pohlídal," řekla televizi mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková. Soud se ale brání, že do portálu ejustice zasahovat nemůže.

Od soboty by už k podobným věcem docházet nemělo. "V tuto chvíli je to nastaveno tak, že se nebudou objevovat jména poškozených, a to ani u trestných činů, které novela trestního řádu nechrání," řekla televizi Ludvíková.

Tzv. náhubkový zákon

Novela trestního řádu a zákona, tzv. náhubkový zákon, který platí od dubna, zakazuje pod hrozbou finanční sankce a až pětiletého vězení zveřejnění informací z policejních odposlechů, pokud nebyly použity před soudem jako důkaz.

Zakazuje také zveřejňovat jména a jiné osobní údaje dětských a mladistvých obětí trestných činů, u ostatních obětí se zákaz vztahuje například na oběti kuplířství nebo násilných trestných činů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám