Hlavní obsah

Obchod s marihuanou v Česku ovládli Vietnamci a zahájili export

Právo, Jakub Troníček

Marihuana pěstovaná pod střechou. To je podle policistů z Národní protidrogové centrály (NPC) na české drogové scéně hlavní trend loňského roku. Tzv. indoor pěstování konopí přitom v poslední době zcela ovládli Vietnamci, ze 79 loni odhalených zastřešených velkopěstíren jich provozovali rovných 70.

Článek

Vyplývá to z výroční zprávy NPC, kterou její ředitel Jakub Frydrych představil na včerejší tiskové konferenci. Podle něj je marihuana pěstovaná vietnamskou komunitou určena jak pro domácí trh, tak na vývoz do dalších evropských států.

„Oblasti s největším výskytem velkopěstíren konopí se přesně kryjí s místy s nejpočetnější vietnamskou komunitou,“ řekl k tomu Frydrych. Například ještě v roce 2005 přitom podle něj policie registrovala pouze jeden případ vietnamské velkopěstírny.

V téměř osmdesáti pěstírnách, které policie odhalila v roce 2008, zajistili detektivové tisíce rostlin konopí, desítky kilogramů finální sušené marihuany a stovky dalších pomůcek pro nelegální pěstování.

Pervitin jako konkurence extáze 

V oblasti české drogové speciality a domény, tedy pervitinu, protidrogová centrála ve své zprávě také upozorňuje na další trend z posledních let, kdy stále přibývá malých varen vyrábějících tuto drogu pro vlastní potřebu.

To přitom podle Frydrycha vede ke kriminalizaci většího počtu lidí. „Tím, že se uživatelé zapojují do té výroby, třeba tím, že seženou potřebné léky, se z nich stávají spolupachatelé,“ vysvětlil Frydrych.

Zároveň dodal, že právě velká dostupnost léků obsahujících pseudoefedrin zůstává z pohledu NPC jedním z hlavních problémů. I kvůli tomu tak Česká republika zůstává v rámci Evropy i nadále absolutním leaderem v produkci metamfetaminu, tedy pervitinu.

Tím, že tato droga u nás proniká už i na taneční scénu, tak začíná konkurovat i jiným stimulačním drogám, především extázi. Loni policie také zaznamenala mírně klesající oblibu heroinu, naopak užívání kokainu v roce 2008 vzrostlo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám