Hlavní obsah

Nechal si posílat kila kokainu, dostal 11 let

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Za to, že si nechal postupně poslat z Latinské Ameriky více než sedm kilogramů kokainu, dostal Igor Cydrich z Ostravy v pátek u Krajského soudu v Ostravě 11 let vězení. Čtyřiapadesátiletý podnikatel svou vinu u soudu popíral - tvrdil, že byl jen nastrčenou figurkou a netušil, že mu posílají drogy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Podnikatel Igor Cydrich je ve vazbě od roku 2007, tehdy byl zatčen ve chvíli, kdy si z poštovní přihrádky v Polsku vyzvedával kokain.

Článek

Soud mu ale neuvěřil, naopak považuje za prokázané, že obžalovaný byl součástí velké organizované skupiny, která hledala cesty, jak do Evropy dostat přes oceán kokain. "Nemohlo jít o žádnou náhodu, šlo o skupinu, ve které měli jednotliví členové přesně rozdělené role,“ řekl soudce Pavel Suchánek. Jiné členy skupiny se ale bohužel policii nepodařilo dopadnout.

Igor Cydrich byl zatčen na podzim roku 2007 v polském městě Ratiboř, kam si přijel na poštu vyzvednout zásilku 6,8 kilogramu drogy, odeslané z Ekvádoru. Podle obžaloby si přitom již dříve nechával menší množství kokainu posílat do dalších poštovních přihrádek v Ostravě a v Havířově, kam byly doručeny prostřednictvím soukromých přepravních firem.

Mělo jít o několik menších balíčků s celkovým množstvím 470 gramů kokainu. V jednom případě byl kokain zadržen na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, dva balíčky zabavila policie až v České republice. Když si jel pro téměř sedm kilo kokainu do Polska, policie už měla proti němu dostatek důkazů.

Cydrichovi hrozilo až patnáct let vězení. Se zákonem měl přitom problémy i ve Spojených státech, kde několik let pobýval. Kvůli přechovávání menšího množství kokainu si tam dokonce odpykal 25 měsíců vězení.

Proti rozsudku se na místě odvolal. "Neudělal jsem nic špatného,“ trval na svém.

Reklama

Výběr článků

Načítám