Hlavní obsah

Ďuričko dostal za vraždu Václava Kočky 12,5 roku

Právo, Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal v pátek na 12,5 roku do vězení hoteliéra Bohumíra Ďurička. Trest dostal za vraždu Václava Kočky ml. v restauraci Monarch loni v říjnu. Na vyhlášení rozsudku se přišly podívat desítky známých rodiny Kočkových. Ďuričko se na místě odvolal proti vině i výši trestu, případ tedy bude řešit i vrchní soud.

Článek

Ďuričko si má trest odpykat v nejpřísnějším vězení se zvýšenou ostrahou. Rodičům, dětem a sourozencům zemřelého musí zaplatit celkem 1,55 miliónu korun. Soud sledovala více než stovka lidí. Většinou se jedná o příbuzné a známé rodiny Kočků. Přítomni jsou ale také nejbližší příbuzní Bohumíra Ďurička.

"Trest jsem očekávala, otec se bude muset naučit žít s tím, co udělal," řekla Právu jedna z Ďuričkových dcer. 

Kočka Ďurička udeřil, ale ne silně, konstatoval soud

Soud uznal, že Kočka před střelbou napadl Ďurička nejméně jednou ranou pěstí. "Jsme přesvědčeni o tom, že tam k tomu nejméně jednomu úderu došlo. Nicméně nebyl zdaleka tak silný, jak uvádí Ďuričko a jeho přítelkyně,“ uvedla předsedkyně senátu Eva Brazdílková.

Foto: Archiv, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Bohumír Ďuričko u soudu

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

"I přes ten úder nemůžeme hodnotit jednání obžalovaného jinak než jako úmyslné usmrcení, tedy  trestný čin vraždy,“ doplnila s tím, že rozhodně nešlo o přiměřenou obranu.  

Přítelkyně verdikt neunesla

Soud po skončení pátečního jednání povolil Ďuričkovi promluvit se svým otcem. Přítelkyně odsouzeného verdikt neunesla, sesula se na židli a celý zbytek jednání proplakala. Z jednací síně jí museli pomáhat nejbližší.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Přítelkyně Bohumíra Ďurička Lucie Staňková s otcem odsouzeného

Přítelkyně Bohumíra Ďurička Lucie Staňková s otcem odsouzeného

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Hoteliér zůstane i dále ve vazbě, neboť by mohl podle soudu utéct. Soud při rozhodování o výši trestu přihlédl k polehčujícím i přitěžujícícím okolnostem.

Ve prospěch odsouzeného hovořila skutečnost, že se jednalo o nahodilý a neplánovaný delikt. Dříve byl bezúhonný a způsob usmrcení nezpůsobil oběti útrapy. Naproti tomu mu přitížilo, že jako myslivec a střelec věděl, jak se zbraň používá a neomluvitelně porušil zákon o zbraních, když ji měl za pasem a ne v pouzdře. Navíc byl lehce opilý.

Podle soudu také neprojevil lítost po spáchání svého činu a soud v jeho chování neshledal sebereflexi.  

Podle Ďurička přišla střelba poté, co se bránil údajnému útoku ze strany Kočky mladšího. Většina svědků ale uvedla, že si žádného napadení nevšimli. Kočka Ďuričku údajně brutálně napadl údery do obličeje, až spadl na svou přítelkyni v jiném stavu. Ten pak ve strachu o sebe, partnerku i nenarozené dítě vytáhl instinktivně zbraň a vystřelil.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vyhlášení rozsudku si přišlo poslechnout několik desítek známých rodiny Kočkových.

:. Vyhlášení rozsudku si přišlo poslechnout několik desítek známých rodiny Kočkových.

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Celý proces se konal za zvýšených bezpečnostních opatření. O svou bezpečnost se obávala také rodina Kočků, kterou doprovodila k soudu ochranka. Ďuričko stanul před soudem v neprůstřelné vestě, všude hlídkovali ozbrojení strážci.

Na příjezd Ďurička k soudu čekaly desítky členů Kočkovy rodiny. Zdroj: Stream.cz

Tragédie se stala loni v říjnu v restauraci Monarch v Praze. Podle obžaloby Ďuričko po předchozí slovní rozepři vytáhl pistoli a nejméně třikrát vystřelil na Kočku mladšího. Střely zasáhly plíce a srdce. Postřeleného muže by podle obžaloby nezachránila ani rychlá pomoc lékaře.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bratr Václava Kočky ml. Jan

:. Bratr Václava Kočky ml. Jan

FOTO: Lukáš Táborský, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám