Hlavní obsah

Žalobkyně: Ďuričko nestřílel ze smrtelného strachu

Právo, Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soud ve čtvrtek dopoledne ukončil dokazování v případu vraždy Václava Kočky mladšího. Žalobkyně žádá pro obviněného Bohumíra Ďurička trest ve výši 12,5 až 15 let v horní polovině trestní sazby, uznání viny v plném rozsahu a odškodnění rodiny. Rozsudek by měl soud vynést v pátek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko

Článek

Podle žalobkyně k žádnému fyzickému útoku na Ďurička před střelbou nedošlo, zranění utrpěl až následně. Ďuričkovu výpověď i tvrzení jeho přítelkyně považuje za účelové. Ďuričko prý střílel v afektu zlosti, nikoli ze smrtelného strachu.

Za svůj díl viny jsem byl potrestán už tím, co jsem prožil v policejní cele a ve vazbě.
Bohumír Ďuričko

Obhájci žádají pro Ďurička buď zproštění obžaloby, protože se bránil přiměřeně, nebo odsouzení za nedbalostní ublížení na zdraví s následkem smrti. To v případě, že by byla jeho obrana brána jako nepřiměřená.

Ďuričko poprosil ve čtvrtek rodinu Kočkových o odpuštění. Zároveň však dodal, že svůj díl viny nesou všichni a kdyby jej prý Kočka nenapadl, tak se nic nestalo. „Za svůj díl viny jsem byl potrestán už tím, co jsem prožil v policejní cele a ve vazbě,“ uvedl s tím, že věří ve spravedlivost soudu. 

Ďuričko: rozsudkem to neskončí

Po omluvě v řeči pokračoval a nazval Kočkovy darebáky. Jan a Václav Kočka nejsou podle něj hodní obyčejní provozovatelé Matějské pouti. Rozsudkem to podle něj neskončí. Řekl: „Rodina Kočkových mě už dávno odsoudila. Rozhodne, kdy budu potrestán - oko za oko, zub za zub, život za život.“ 

Václav Kočka starší a jeho vnuk před soudem již dříve shodně popřeli, že by viděli jakýkoli útok, který by předcházel střelbě. "Vím jednu věc. Všechny tři rány byly smrtelné. Střílel jste jako profesionál, jako gestapo," prohlásil Kočka starší se slzami v očích. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Kočka před soudní síní, kde začne líčení Bohumírem Ďuričkem.

Václav Kočka před soudní síní.

FOTO: Petr Horník, Právo

Před pražským městským soudem se případ s obviněným pražským hoteliérem projednává od pondělí. Syna provozovatele Matějské pouti podnikatel podle policie zastřelil loni v říjnu po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. V případě uznání viny mu hrozí deset až 15 let vězení.

Ďuričko u soudu změnil své původní výpovědi provedené na policii a tvrdil, že si na samotný incident nepamatuje. [celá zpráva]

Co se odehrálo, si podle svých slov analyzoval až z výpovědí svědků v trestním spisu. Vzpomíná si údajně až na chvíli, kdy stál před restaurací. Nadále si je jist tím, že byl Kočkou mladším napaden a že dostal dvě rány pěstí do obličeje.

Reklama

Související články

Soud nechal Ďurička ve vazbě

Pražský městský soud ve čtvrtek prodloužil vazbu hoteliérovi Bohumíru Ďuričkovi, který čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího. Řekl to Právu mluvčí...

Výběr článků

Načítám