Hlavní obsah

Kvůli úplatku 500 tisíc korun hrozí mužům až dva roky vězení

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před Okresním soudem Plzeň-město ve středu stanuli Petr Tofl (41), bývalý plzeňský zastupitel za ODS a radní prvního městského obvodu, a ředitel firmy Blue Earth Jiří Galoda (44). První z nich je žalován z nepřímého úplatkářství a padělání veřejné listiny, druhý pak z nepřímého úplatkářství. Oběma hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Bývalý plzeňský zastupitel Petr Tofl na chodbě okresního soudu

Článek

Třetí spoluobžalovaný notář Zdeněk Veverka (45), který požádal, aby hlavní líčení bylo vedeno v jeho nepřítomnosti, je pak zažalován ze zneužití pravomoci a padělání. Za to je ohrožen až tříletým trestem.

Podle žaloby měl v roce 2005 Tofl žádat miliónový úplatek na schůzce s Galodou a jednatelem firmy Blue Earth Tomášem Fričem. Za to měl působit na statutární orgány města, aby na své náklady město zařídilo opravu v objektu u mostu Milenia, které měla Blue Earth pronajaté od města a provozovala tam garáže. Tofl v té době totiž zastával funkci předsedy komise pro sport a mládež Rady města Plzně a působil i na prvním městském obvodu.

Krátce po této schůzce pak Tofl od Galody skutečně převzal 500 tisíc korun. Když pak v roce 2008 případ začala prošetřovat policie, předložil Tofl jako podvodný důkaz antedatované prohlášení o uznání dluhu v této výši ověřené notářem Veverkou.

Peníze údajně byly zálohou na okna

Jak Tofl, tak Galoda odmítli před soudem vypovídat a odkázali soud na jejich výpovědi v přípravném řízení. Tehdy Tofl uvedl, že se spoluobžalovaným Galodou se znal a následně jako jednatel firmy vyrábějící plastová okna a dveře s ním v roce 2005 také jednal o zakázce právě pro firmu Blue Earth. Ta totiž měla připraven developerský projekt na výstavbu 19 domků na Nové Hospodě v Plzni.

„Jenže naše firma potřebovala zálohu a Frič tvrdil, že dá klidně milión. V červnu mi pak Galoda předal půl miliónu korun jako zálohu... Nikdy jsem v žádném směru vedení města neovlivnil ani o tom nejednal,“ uvedl tehdy Tofl.

Také Galoda, u něhož při domovní prohlídce byl nalezen záznam schůzky, kdy Toflovi předával peníze, tvrdil, že to byla pouze záloha na výrobu oken. Toto tvrzení obou pak měla potvrdit i notářem Veverkou ověřená smlouva.

A jak uvedl Galoda, záznam z předávání inkriminovaných 500 tisíc korun si prý udělal proto, aby měl důkaz pro Friče, že jeho peníze Toflovi předal. Rozplést, jak to vše skutečně bylo, nyní bude na soudu, který jednání odročil na 5. červen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám