Hlavní obsah

Jarní tání má na Moravě už nejméně jednu oběť

Právo, Aleš Honus
Mezina
Aktualizováno

Dvě lidské oběti si v těchto dnech vyžádalo jarní tání v Jeseníkách a v Beskydech. Pod splavem na Černém potoku v obci Mezina na Bruntálsku se v úterý večer utopil devatenáctiletý mladík, po dalším utonulém neznámé totožnosti pátrali ve středu několik hodin hasiči v korytě řeky Ostravice pod Beskydami.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Přehradní nádrž Slezská Harta. Ilustrační foto

Článek

První muž spadl v úterý večer do koryta Černého potoka nedaleko od místa, kde se vodní tok vlétá do přehrady Slezská Harta. Spolu s kamarádem se pokoušel přejít přes jez na druhou stranu řeky. Strhnul ho ale proud.

„Spadl do vody pod splav a začal se topit. Druhý z chlapců se mu pokoušel pomoci, ale neúspěšně,“ uvedl mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl. Dodal, že mladík byl pod vodou zhruba padesát minut.

„Objevili ho až přivolaní hasiči ve vzdálenosti osmnáct metrů po proudu. Byl zaklíněný pod hladinou,“ uvedla mluvčí policie Pavla Tušková. „Posádka záchranné služby si pacienta ihned převzala, aby se pokusila o jeho záchranu. Lékařka zajistila dýchací cesty a posádka okamžitě započala s resuscitací. Oživovací pokusy trvající tři čtvrtě hodiny však byly neúspěšné,“ dodal Humpl.

Další člověk zmizel v Ostravici

Po dalším člověku, který pravděpodobně utonul v řece Ostravici, pátrali včera hasiči. „Krátce po půl deváté dopoledne oznámil volající na linku 112, že v blízkosti tenisových kurtů ve Frýdku – Místku viděl v řece plující tělo, mizející pod hladinou. Kvůli zvýšenému průtoku řeky mu osoba rychle zmizela z očí,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Dodal, že několik jednotek hasičů začalo prohledávat koryto Ostravice v délce několika kilometrů. „Při pátrání nalezli několik kusů svrchního oblečení, není však jasné, zda patří topící se osobě,“ dodal Faster. Kvůli velmi silnému proudu museli hasiči prohledávání zastavit.

Povodí Odry ve středu varovalo obyvatele obcí v okolí řeky Ostravice, aby si při pohybu kolem řeky počínali opatrně.

„V těchto dnech probíhá zvýšené odpouštění vody z nádrže Šance. Odpouštění eliminuje zvýšené přítoky do přehrady, dané jarním počasím a táním sněhu na horách. Proto upozorňujeme na velkou sílu proudu,“ řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Dodal, že odpouštění vody bude vodohospodáři pozastaví ve středu ráno. „Máme dohodu s hasiči, že zastavíme odpouštění z přehrady. Až prohledají koryto řeky, vodu zase pustíme,“ řekl Vlček.

Reklama

Výběr článků

Načítám