Hlavní obsah

Rádio vysypalo na budějovickém náměstí peníze, lidé se málem ušlapali

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice
Aktualizováno

Kvůli penězům se v úterý v podvečer málem ušlapali lidé na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. V nemocnici skončilo po akci soukromého rádia s názvem Vysypeme přímo mezi vás sto tisíc 26 lidí z toho devět dětí. Jedna dívka je hospitalizována na jednotce intenzivní péče v českobudějovické nemocnici.

Článek

Českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá Právu řekla, že kriminalisté akci prošetřují. „Zjišťují, zda nedošlo ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Prošetřují průběh celé akce a prověřují, zda pořadatel splnil své povinnosti s tím související a zda z jeho strany nedošlo k porušení zákona, ale i případnou míru zavinění jednotlivých aktérů, kteří na akci byli,“ uvedla Tupá.

Dodala, že pořadatelé si sice asistenci police nevyžádali, ale ta ji přesto monitorovala a byli to právě policisté společně se městskými strážníky, kteří zraněním poskytovali do příjezdu záchranné služby první pomoc.  

„Na místě muselo zasahovat celkem sedm posádek, z toho některé opakovaně. Děsivý je hlavně počet zraněných dětí, kterých bylo celkem devět,“ sdělil Právu ředitel záchranné služby Marek Slabý.

Muž vyhazuje na náměstí v Českých Budějovicích poukázky na sto tisíc korun.

FOTO: Mediafax

Dále poznamenal, že sanitky převezly 22 lidí. Další dva se později dopravili kvůli nevolnosti do nemocnice sami. „Jedná se většinou o lehčí zranění, jako pohmožděniny na končetinách a trupu,“ podotkl ředitel záchranářů.

Do nemocnice nakonec dorazilo 26 zraněných

„Sedm dětí je hospitalizováno na dětském oddělení. Z toho pět utrpělo lehčí či střední zranění a dvě na jednotce intenzivní péče a jejich zranění jsou těžšího charakteru. Jsou to převážně vnitřní poranění v oblasti hrudníku. Dá se říci, že ty děti jsou postiženy nejvíc," sdělil Právu ve středu dopoledne mluvčí českobudějovické nemocnice Jan Dušek.

Podotkl, že do nemocnice dorazilo nakonec po akci celkem 26 zraněných. „Šestnáct dospělých bylo propuštěno do domácího ošetření už včera a tři jsou hospitalizováni na traumatologickém oddělení. Budou tam minimálně do čtvrtka,“ dodal Dušek.  

Doslova rozběsněné lidi musela ošetřit záchranná služba.

FOTO: Mediafax

Rádio na událost upozorňovalo dlouho dopředu, na náměstí se srotil velký dav. Krátce před 17. hodinou rozhodili pracovníci rádia z hasičské plošiny mezi lidi celkem dva tisíce padesáti korunových poukazů, které si následně mohli na místě vyměnit za hotovost.

„Vůbec nechápu jak takovou akci může někdo uspořádat, něco takového se přeci dalo očekávat. Někteří mladíci se o peníze přišli vyloženě poprat. Jakmile začaly padat poukázky, brali to hlava nehlava a při pohledu na děti mezi nimi mi běhal mráz po zádech,“ řekl Právu Milan Masťa, který se přišel na akci ze zvědavosti podívat.

Kvůli penězům se na náměstí v Českých Budějovicích zranilo 24 lidí.

FOTO: Mediafax

Akce byla řádně nahlášená na magistrátu města a hlídala ji pořadatelská služba rádia. Na místě byli i městští strážníci. „Myslím, že rádio akci podcenilo z bezpečnostního hlediska. My jsme na ní dozor rozhodně neměli a ani jsme zatím nedostali žádné trestní oznámení. Každopádně to budeme muset prošetřit,“ uvedl policejní zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám