Hlavní obsah

Rodinný dům na Pardubicku zasáhl kulový blesk

– Sobětuchy
Právo, René Chvalina

Noční bouře, která se v neděli večer přehnala také nad Chrudimskem v Pardubickém kraji, zanechala na mnoha místech nemalou spoušť a materiální škody. Mimo přívalového deště řádil v Sobětuchách zřejmě i kulový blesk.

Foto: René Chvalina, Právo

Práce na odstraňování škod způsobených na rodinném domku v Sobětuchách pokračovaly ještě celé pondělí.

Článek

Jeden obrovský elektrický výboj nadzvedl dokonce polovinu střechy rodinného domku, prolétl jí a skončil až v betonové podlaze. Další dva elektrické výboje byly viděny i na nedalekém poli. Majitel zasažené novostavby, která byla v loňském roce řádně zkolaudována, odhal škodu na několik desítek tisíc korun.

„V té době jsme večeřeli a najednou se ozvala obrovská rána, následovala silná tlaková vlna. Objevil se dým a zhasla všechna světla,“ popsala okamžik hrůzy Právu majitelka domu a dodala, že je z toho celá rodina stále v šoku.

Je obrovským štěstím, že v tu dobu rodina právě večeřela. Kulový blesk při svém řádění prolétl střechou, vytrhal zásuvky ze zdi, poničil elektrické rozvody v domě a udělal díru ve zdi u počítače a v podlaze, kde tráví hodně času jejich desetiletý syn. Výboj byl natolik silný, že utrhl i víko od elektrického rozvaděče před domem. V domě navíc zničil elektroniku.

Kulový blesk byl viděn i jinde v obci

„Bouře provázená silným hromobitím trvala nad obcí asi hodinu a půl. Byla provázena silnými elektrickými výboji blesku. Jeden z nich zasáhl i novostavbu rodinného domu,“ uvedla starostka obce Hana Petrusová (nezávislá).

Po úderu blesku začalo do děravé střechy rodinné novostavby silně zatékat. Díky chrudimským hasičům se podařilo poničenou střechu zakrýt už v noci, ale další práce v domě i na poničené střeše pokračují celé pondělí.

Kulový blesk podle místních řádil také v jiné části obce. „Pozoroval jsem hned ve dvou případech, jak se kulovitý útvar modře a žlutě zářící pohyboval různými směry po poli a jakoby na něm přímo poskakoval. Něco takové jsem v životě neviděl,“ popsal nevídaný večerní zážitek jeden z místních starousedlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám