Hlavní obsah

Kulínský nastoupil do vězení, možná tam založí pěvecký sbor

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Josef Koukal

Sbormistr Bohumil Kulínský nastoupil v pondělí ve dvě hodiny odpoledne výkon trestu v pankrácké věznici v Praze. Za sex s nezletilými sboristkami Bambini di Praga si má odsedět pět a půl let vězení.

Článek

„Nečekal jsem, že by to mohlo dojít takhle daleko, ale nedá se nic dělat,“ komentoval svůj nástup do věznice viditelně nervózní Kulínský. „Jsem takovej rozklepanej, logicky, protože vůbec nevím, do čeho jdu,“ uvedl na vysvětlenou.

Bývalý sbormistr má přitom za sebou už třičtvrtěroční pobyt ve vazební cele. „Vazbu jsem znal, tam jsem si zvyknul, ale teď nemám tušení, tak jsem zvědavý,“ řekl Kulínský s tím, že přímo strach z pobytu ve vězení necítí. Na svou obranu hodlá stále využít všechny zbývající možnosti včetně dovolání k Nejvyššímu soudu a žádosti o milost prezidenta republiky. O podmínečné propuštění může při započtení pobytu ve vazbě požádat už za dva roky. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohumil Kulínský čeká na přijetí v pankrácké věznici.

Bohumil Kulínský čeká na přijetí v pankrácké věznici.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

„Pan Kulínský nyní prochází vstupním oddělením, kde se podrobí různým zdravotním prohlídkám a ověření totožnosti,“ uvedla mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová s tím, že vstupní prohlídky potrvají nejméně týden. Zda si bude trest odpykávat na Pankráci nebo v jiné věznici, zatím mluvčí nedokázala říct. „To se samozřejmě neví, záleží na tom, kam ho umístí dispečer,“ uvedla.

Na Pankráci může mít Kulínský samostatnou celku nebo i spoluvězně, jeho režim bude stejný, jako u všech ostatních odsouzených. „Ráno budíček, poté snídaně, dopoledne úklidy cel a další práce, oběd a odpoledne volnočasové aktivity,“ popsala běžný den ve věznici Prunerová.

Možná založí vězeňský sbor

Kromě četby a učení by se Kulínský ve vězení rád věnoval i hudbě, k té se chce ostatně vrátit i po návratu z výkonu trestu.

„Pan Kulínský se nechal slyšet, že udělá nějaký pěvecký sbor, nikoli samozřejmě ženský, protože k ženám nemá přístup,“ uvedla mluvčí Prunerová. Se záměrem se prý hudebník svěřil i svým přátelům před nástupem do vězení.

„Myslím, že by to šlo, ale je nutné získat nějaké peníze, aby sbor mohl fungovat. Jestli sežene nějaké dobré zpěváky, tak by mohl jezdit po všech věznicích, možná i po Evropě. Třeba se to povede,“ řekl Kulínského přítel Roman Hájek, který se přišel s odsouzeným rozloučit před věznici. „Jeho poslední dny byly strašně kruté. Byl už odsouzený a strašně se trápil tím, že musí nastoupit,“ popsal období před nástupem trestu Hájek. „Myslím si, že jde do vězení za věc, kterou neudělal,“ dodal a adresu sbormistra.

Jestli sežene nějaké dobré zpěváky, tak by mohl jezdit po všech věznicích, možná i po Evropě. Třeba se to povede...
Roman Hájek, Kulínského přítel

 Ten se podle vlastních slov se svobodou rozloučil už před několika dny. „Měli jsme s přáteli takový hezký mejdánek, ale ten byl už dřív, ne včera. Včerejšek jsem strávil přemýšlením, jaké to bude dnes,“ podotkl Kulínský.

O první vycházku mimo věznici může požádat po uplynutí třetiny trestu, v současné době má nárok jednou za 14 dnů na 90minutovou návštěvu. „Předpokládám, že mě navštíví maminka a kamarádi,“ dodal sbormistr, který si do věznice jako talisman přinesl v kapse kamínky pro štěstí.

Kulínský byl odsouzen za to, že na zájezdech a soustředěních sboru Bambini di Praga osahával celkem 19 svých mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž s šesti z nich také souložil. Osmi z jeho obětí nebylo v době zneužití 15 let.

Za pohlavní zneužívání mu hrozilo až deset let za mřížemi. Krajský soud v Hradci Králové sbormistrovi původně uložil tříletou podmínku, pražský vrchní soud však trest zpřísnil a poslal ho do věznice s dozorem. Odsouzený navíc nesmí deset let pracovat s mládeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám