Hlavní obsah

Mladík ubil a znásilnil ženu, posedí si 14 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Případ neskutečné lidské krutosti a bezcitnosti potrestal v pátek brněnský Krajský soud 14 lety vězení. Pětadvacetiletý Slovák Peter Pohlodko na podzim 2007 v drážním domku na Prostějovsku přepadl, zbil a znásilnil šedesátiletou ženu bez domova. Žena po brutálním útoku zemřela.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Peter Pohlodko se u soudu ke svému činu přiznal.

Článek

Soud neměl s Pohlodkem žádnou větší práci, mladík se totiž ke svému činu přiznal a otázkou tak zůstávala jen výše trestu. Státní zástupce žádal 17 let vězení, neboť Pohlodko je podle znalců deviant a jeho šance na resocializaci je bez odborné péče takřka nulová.

Skočil po mě její malý pes a zakousl se mi do ruky, tak jsem mu dal po čumáku, až odpadl, a hodil jsem ho do sklepa. Paní jsem dal další ránu pěstí, šla jí pěna z úst.
Peter Pohlodko

Přitom bezdomovkyně se stala obětí jen shodou náhod, Pohlodka totiž rozčílila jeho teta, tu ale podle svých slov nemohl ani zbít, ani znásilnit, proto si šel vybít zlost na takřka bezbranné osobě, žena totiž bydlela ve starém drážním domku stranou od ostatních obydlí.

„Rozbil jsem sklo u dveří, vlezl dovnitř, dal jsem jí ránu pěstí, až upadla na zem. Skočil po mě její malý pes a zakousl se mi do ruky, tak jsem mu dal po čumáku, až odpadl, a hodil jsem ho do sklepa. Paní jsem dal další ránu pěstí, šla jí pěna z úst. Pak jsem ji ještě kopl do tváře. Svlékl jsem ji do naha, byl jsem z toho vzrušený a vykonal jsem na ní soulož,“ bez vytáček přiznal Pohlodko svou vinu. Ženu nechal svému osudu, bez pomoci několik hodin umírala.

Sexuální deviant, nebezpečný svému okolí

Podle znalců je mladík sexuální deviant, kterého vzrušuje sadistická agresivita, a bez odborného zásahu bude stále nebezpečnější svému okolí. Soudní lékaři uvedli, že žena měla po mlácení zcela zdeformovaný obličej a rozšlapaný hrudník. Podle znalců mohla žena přežít, kdyby se jí dostalo pomoci.

Pohlodkův advokát Pavel Holub se snažil soud obměkčit i tím, že mladík pochází ze sociálně vyloučené skupiny a je ochoten postoupit jakoukoli léčbu. „Velice mě to mrzí, je to moje chyba a za chyby se musí platit,“ věděl Pohlodko.

Od výjimečného trestu nakonec mladíka zřejmě zachránilo to, že zbitou a znásilněnou ženu už dál nenapadal a odešel, když ji ještě předtím okradl o cigarety. Pokud by ve svém útoku pokračoval, soud by o trestu nad zákonem stanovenou hranicí uvažoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám