Hlavní obsah

Oloupil a podpálil kamaráda, dostal 10 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na rovných deset let poslal v pátek Krajský soud v Ostravě důchodce Františka Žigu (68) za to, že loni v lednu kvůli stokoruně zabil dřevěnou tyčí svého kamaráda, který obýval opuštěnou garáž ve Frýdku-Místku. Potom ho okradl, garáž zapálil a utekl za svými syny do Velké Británie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Františka Žigu do soudní síně.

Článek

Soud ho uznal vinným z trestného činu loupeže s následkem smrti. Vzhledem k věku a špatnému zdravotnímu stavu mu vyměřil nejnižší možný trest, jaký zákon dovoluje. Trestní sazba za loupež, při které oběť zemře, se pohybuje od 10 do 15 let.

Zatímco mi nadával, přišel jsem k němu zezadu a praštil ho do hlavy.
František Žiga

Konflikt mezi oběma bezdomovci se stal loni v lednu v garáži na ulici Stanislava Kostky Neumanna. Žiga po svém parťákovi požadoval, aby mu půjčil sto korun.

„Potřeboval jsem peníze na pivo, žádné jsem neměl. Bez piva nevydržím. Naštvalo mě, že mi nechce půjčit, tak jsem vzal nějakou dřevěnou tyčku, a zatímco mi nadával, přišel jsem k němu zezadu a praštil ho do hlavy,“ řekl Žiga při výslechu policistům. Když zůstal muž ležet v bezvědomí, okradl ho a peníze šel propít.

Po několika hodinách přišel znovu do garáže, kamaráda ještě okradl o dvě košile, kalhoty, tři lahvová piva a několik uzených žeber. Potom zase odešel a za nějakou dobu se vrátil a pomocí svíčky dřevěnou garáž zapálil. Muž, který byl už pravděpodobně mrtvý, pak zůstal v plamenech i se svým psem. Od doby útoku tyčí do zapálení garáže uplynulo asi deset hodin.

Kritika práce policie

V této souvislosti si soudce neodpustil kritiku policie, která případ podcenila a vyšetřovala pouze na okresní úrovni jako pouhé ublížení na zdraví s následkem smrti. Přestože v plicích zemřelého nebyly při pitvě nalezeny zplodiny z hoření, nelze podle znalce stoprocentně vyloučit, že v době, kdy obžalovaný garáž zapaloval, oběť ještě žila.

„Pokud by vyšetřovatelé postupovali s patřičnou policejní intuicí, možná by mohlo dojít ke zvratu v hodnocení situace,“ řekl soudce a podotkl, že v případě kvalitnějších důkazů by se dalo jednání považovat i za vraždu.

Žiga po několika dnech od zločinu odcestoval do Velké Británie za svými syny. Po několika měsících se vrátil. „Přicestoval jen proto, aby si vyzvedl důchod. Na letišti byl zatčen,“ doplnil soudce.

Nikoho jsem nepraštil, žádné peníze jsem nevzal, žádnou garáž jsem nepodpálil.
František Žiga u soudu

Zatímco při policejním výslechu se ke všemu přiznal, u soudu obžalovaný obrátil o sto osmdesát stupňů. „Nikoho jsem nepraštil, žádné peníze jsem nevzal, žádnou garáž jsem nepodpálil,“ tvrdil Žiga. Na adresu mrtvého ale nenašel jediného pěkného slova „Byl to hajzl, byl hnusný, pořád chlastal a byl na mě sprostý, ale nepraštil jsem ho, takovou povahu nemám,“ prohlásil před soudem.

Proti rozsudku se okamžitě odvolal, podal si také stížnost proti tomu, že soud zamítl jeho žádost o propuštění z vazby. „Nechápu, proč mě nechcete pustit,“ řekl. Případem se bude muset kvůli jeho odvolání zabývat znovu olomoucký vrchní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám