Hlavní obsah

Kinský u soudu dokazoval českou národnost

ČTK, Zdeněk Seiner, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD ORLICÍ/DĚČÍN

Potomek šlechtického rodu František Oldřich Kinský se letos poprvé dostavil k soudu, který projednává jeho žalobu na navrácení rozsáhlého majetku. Prostřednictvím tlumočnice po dobu dvou hodin dopoledního jednání u ústeckoorlického soudu vysvětloval, proč žádá o majetek v Chocni, a dokazoval svou českou národnost.

Článek

Kinský dnes u soudu řekl, že zde není kvůli restitučním nárokům, ale přijel proto, aby soud přesvědčil, že rodový majetek ze zákona nikdy neztratil a ve skutečnosti mu stále náleží.

Kinský zároveň soudu dokládal, že je české národnosti, což je pro rozhodnutí soudu určující, a popřel, že by byl národnosti rakouské.

Také přivezl dokumenty, podle kterých je argentinským občanem. Na dotaz soudu, jak je možné, že podle vyjádření argentinského velvyslanectví není zapsán v seznamu voličů, Kinský vysvětlil: "Dotaz českého soudu byl na Františka Oldřicha Kinského, ale osobu tohoto jména by nikdo na seznamu nalézt nemohl, protože má jména jsou uvedena ve španělském přepisu."

"U soudu jsem konečně mohl prokázat, že existuji, že jsem argentinským občanem a budu zvažovat účast na dalších soudních jednání v ústí nad Orlicí, Chrudimi i na severu Čech," konstatoval.

Požaduje další hektary půdy

Kinského právní zástupce Jaroslav Čapek dnes rozšířil žalobu o další dva pozemky o výměře necelých 14 hektarů, které v okolí Chocně vlastní Pozemkový fond. U soudu v Ústí nad Orlicí přitom už jednou Kinský uspěl.

Pokračování za dva měsíce

Jednání bylo nakonec odročeno na 9. prosince, neboť Pozemkový fond požádal o další důkazní listiny. Především má zájem na předložení konfiskačních výměrů, kterými nyní disponuje děčínský okresní soud. Advokát Čapek však prohlásil, že tyto výměry považuje za falzifikáty a bude požadovat ověření jejich pravosti.

"Jsem rád, že je klient se mnou u soudu. Jednak může poskytnou informace, které nemám k dispozici, a může si sám udělat obrázek o fungování českých soudů. I v tomto případě viděl, že žalované strany záměrně jednání protahují, aby měly z majetku pana Kinského co nejdéle profit," míní Čapek.

Druhé dnešní líčení probíhá v Děčíně

Také dnešní druhé jednání bylo odročeno. Děčínský okresní soud totiž vyhověl žádosti zástupce žaloby o poskytnutí lhůty na vypracování závěrečného návrhu a líčení odložil na 9. října. "To bude vyhlášen rozsudek," prohlásila soudkyně Jana Havlová.

Děčínský soud dneš řešil spor o restauraci na vrcholu Jedlové hory patřící obci Jiřetín pod Jedlovou.

Letos sedmašedesátiletý Kinský podal prostřednictvím svého právníka Jaroslava Čapka 157 žalob. Soudní cestou se chce domoci majetku v odhadované hodnotě zhruba 40 miliard korun. Asi v pěti případech již soudy rozhodly v Kinského prospěch.

O majetek přišla rodina po druhé světové válce na základě Benešových dekretů kvůli údajné kolaboraci s nacisty. Čapek ale tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je vlastnil tehdy nezletilý syn František Oldřich. Ten se nyní podle advokáta nedomáhá restituce majetku, ale potvrzení vlastnického práva k majetku.

František Oldřich Kinský odpovídá:

Soudy někdy zpochybňují vaši českou národnost i argentinské občanství.

Před nacisty jsme z Čech utíkali s matkou a mými dvěma sestrami v únoru 1940 na italské lodi do vlasti rodičů mé matky, do Argentiny. Matka za nás podle argentinských zákonů rozhodla o naší argentinské národnosti. Cítím se Čechem, jsem argentinským státním občanem.

Argentinské občanství bylo u soudů zpochybňováno. Soud v České Lípě dostal vyjádření argentinského velvyslanectví, že nejste zapsán v seznamu argentinských voličů.

Dotaz byl učiněn českou stranou na Františka Oldřicha Kinského. V Argentině se používá španělský přepis mého jména.

Jak se tedy jmenujete v Argentině?

Francesco de Paula Ullrico Juan Clemente Christofer Antonio Bonaventura Maria. Tak jsem zapsán ve voličských seznamech. Mám voličský průkaz, kde jsou razítka potvrzující, že jsem volil. U nás nemáme občanské průkazy, evidence je jiná. Mám voličský průkaz, řidičský průkaz a pas, všechny mají stejné číslo 5607159 M. Podle něj není problém si mou totožnost ověřit.

Prý jste ale rakouským občanem.

Ano, mám rakouské občanství, ale nikdy jsem o něj neusiloval. Přiřkl mi je v roce 1975 rakouský předseda vlády Bruno Kreisky jako vyjádření úcty a poděkování za to, co jsem pro zemi vykonal. Podařilo se mi před bankrotem zachránit společnost, kterou jsem řídil. Majetek v Rakousku už nevlastním, dům jsem prodal.

Jak jste získal český pas?

Koncem 90. let jsem žádal český konzulát v Argentině o vydání pasu. Musel jsem předložit rodný list, rodné a oddací listy rodičů a řadu dalších dokumentů. Ty byly uznány a pas jsem dostal. Nežádal jsem ovšem nikdy o české státní občanství. Tyto informace v médiích byly mylné.

Reklama

Související témata:

Související články

Kinský vyhrál první spor o majetek

Restituce majetku potomků rodu Kinských zřejmě vstupuje do rozhodující fáze. 66letý František Oldřich Kinský totiž definitivně vyhrál první soudní spor...

Obce nemají peníze - Kinští vyhrávají soudy

Obce, s nimiž vede vlastnické spory František Oldřich Kinský, potomek šlechtické rodiny Kinských, které byl po válce na základě Benešových dekretů konfiskován...

Výběr článků

Načítám